Aicina ātro kredītu devējus nepiemērot līgumsodu, ja nav nepietiekami izvērtēta maksātspēja (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekonomikas ministrija (EM) un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina nebanku kredītu devējus nepiemērot pret patērētāju līgumsodu un nepielietot citus līdzekļus, kuri palielina patērētāja kredīta pamata summas maksājumus, gadījumos, kad patērētāju maksātspēja nav izvērtēta vai izvērtēta nepietiekami.

EM un PTAC saņem patērētāju iesniegumus ar aicinājumu palīdzēt risināt situācijas ar patērētāju noslēgtajiem ātro kredītu līgumiem, kad zemo ienākumu dēļ patērētājiem nav pietiekamu finanšu līdzekļu, lai atmaksātu paņemtos ātros kredītus un līgumsodus.

Analizējot saņemtās sūdzības, vairumā gadījumu secināms, ka kredīta devējs ir piešķīris kredītu, pienācīgi nepārliecinoties par patērētāja spēju kredītu atmaksāt, biznesa portāls «Nozare.lv» uzzināja EM. Piemēram, patērētājam, kura ikmēneša ienākumi nepārsniedz 130 latus, ir izsniegti vairāk par desmit kredītiem vai patērētājam, kura ikmēneša ienākumus veido invaliditātes pensija 60 latu apmērā, izsniegts kredīts 350 latu apmērā. PTAC vērsies arī iedzīvotājs, kuram nav nekādu ienākumu, jo ir bezdarbnieks un nav citu nodrošinājumu, bet viņam izsniegts kredīts 300 latu apmērā.

«Nenoliedzot patērētāju atbildību pašiem izvērtēt savu spēju kredītu atmaksāt un aizņemties atbildīgi, tomēr jāatceras, ka patērētājs ir mazāk aizsargātā līgumslēdzēja puse un nav profesionālis kreditēšanas jomā, līdz ar to ne vienmēr izprot savas saistības un iespējamās sekas,» norāda EM.

Ministrijā arī atzīmē, ka maksātspējas izvērtēšana, pamatojoties uz pietiekamu informāciju, kas saņemta no patērētāja, ir būtisks kredītu devēju pienākums, kura mērķis ir novērst situācijas, kad patērētāju rīcībā nav pietiekamu ienākumu kredītsaistību pildīšanai. PTAC aicinājis nebanku kredītdevējus nākt klajā ar patērētājiem labvēlīgiem risinājumiem, uzņemoties atbildību par savas prakses radītajām negatīvajām sekām. Tomēr aizvien gan EM, gan PTAC saņem patērētāju lūgumus palīdzēt. «Redzams, ka kredītdevēju piedāvātie risinājumi nav pietiekami efektīvi un nozares darbības nenodrošina pietiekamu patērētāju interešu aizsardzību, īpaši viegli ievainojamo patērētāju grupu aizsardzību,» norāda EM.

EM un PTAC speciālisti uzskata, kā šādās situācijās arī kredītu devējiem būtu jāuzņemas atbildība par radītajām negatīvajām sekām, izsniedzot ātros kredītus bez pienācīgas maksātspējas izvērtēšanas, un jāsper solis pretim patērētājam, pārskatot līguma nosacījumus. EM un PTAC aicina kredītu devējus nepiemērot pret patērētāju līgumsodu un nepielietot citus līdzekļus, kuri palielina patērētāja kredīta pamata summas maksājumus, gadījumos, kad patērētāju maksātspēja nav izvērtēta vai izvērtēta nepietiekami.

Kā ziņots, Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedri šopavasar vienojās par vairākām aktivitātēm nozares pašregulācijai. Asociācijas biedri vienojās apmainīties ar datiem par klientu parādsaistībām, lai klients vienlaicīgi nevarētu aizņemties pie vairākiem nebanku kredītdevējiem, ja viņš to nevar atļauties. Asociācija arī sociālā kampaņā skaidroja, ka nedrīkst aizņemties no viena kredītdevēja, lai segtu citus aizņēmumus.

    Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu