Krievija samazinās gāzes cenu Ukrainai, pirks tās obligācijas (32)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievija un Ukraina vienojušās par Ukrainai piegādājamās gāzes cenas samazināšanu, paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc Kremlī notikušās tikšanās ar savu Ukrainas kolēģi Viktoru Janukoviču. Tāpat Putins paziņoja, ka Krievija Ukrainas valdības vērtspapīros investēs 15 miljardus ASV dolāru.

Tajā pat laikā Putins uzsvēra, ka ar Janukoviču netika runāts par Muitas savienību.

«Ņemot vērā Ukrainas ekonomikas problēmas, kas ir saistītas, kā es uzskatu, zināmā mērā ar pasaules ekonomisko krīzi, ar mērķi atbalstīt Ukrainas budžetu Krievijas valdība ir pieņēmusi lēmumu izvietot Ukrainas valdības vērtspapīros daļu savu rezervju no Nacionālās labklājības fonda 15 miljardu dolāru apjomā,» pēc Krievijas un Ukrainas starpvaldību komisijas sēdes preses konferencē sacīja Putins.

Šī summa tiks novirzīta, lai 2013. un 2014.gadā iegādātos Ukrainas suverēnās eiroobligācijas, sacīja Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs.

Putins arī sacīja, ka Krievijas gāzes rūpniecības gigants «Gazprom» pārdos Ukrainai gāzi par centu 268,5 dolāri par 1000 kubikmetriem, kas ir ievērojami mazāk nekā

Ukrainas patlaban maksātie aptuveni 400 dolāri.

Putins īpaši uzsvēra, ka puses nav spriedušas par Ukrainas dalību Krievijas vadītajā Muitas savienībā.

«Es gribētu visus nomierināt - šodien mēs nepavisam neesam diskutējuši par Ukrainas pievienošanos Muitas savienībai,» sacīja Putins.

Krievijas prezidents preses konferencē paziņoja, ka ir parakstīts papildinājums «Gazprom» un «Naftogaz Ukraini» līgumam, kas paredz Krievijas Ukrainai piegādātās gāzes cenas samazinājumu.

Tas esot pagaidu risinājums, bet Maskava esot gatava iet pretī Kijevai gāzes jautājumā.

«Krievija ir gatava arī turpmāk iet pretī mūsu partneriem, bet mums priekšā ir uzdevums - izstrādāt tiešām efektīvu un ilgtermiņa mijiedarbības shēmu, pāriet no pastāvīgām diskusijām par cenu uz pragmātisku kooperāciju gan attiecībā uz gāzes piegādēm Ukrainai, gan attiecībā uz uzticamu tranzītu,» sacīja Putins.

Ukrainas vicepremjers Jurijs Boiko paziņojis, ka cena 268,5 dolāri par 1000 kubikmetriem

tiks saglabāta līdz līguma beigām 2019.gadā.

Jau ziņots, ka tikšanās sākumā, kurā bija klāt žurnālisti, Putins teica, ka Ukraina ir viena no Krievijas «stratēģiskajiem partneriem», savukārt Janukovičs sacīja, ka abām valstīm ir «jāattīsta mūs stratēģiskās partnerattiecības», kā arī pauda cerību, ka izdosies atrisināt nesaskaņas par dabasgāzes cenu.

Pagājušajā mēnesī Janukovičs paziņoja, ka Ukraina neparakstīs līgumu ar stratēģiskajām partnerattiecībām ar Eiropas Savienību un attīstīs attiecības ar Krieviju.

    Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu