Cilvēki stāv rindās pēc pēdējā lata (110)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par pēdējo latu monētu, kas klajā nāca šodien, interesi izrāda ne mazums cilvēku. Cilvēki pat gaida rindā pie Latvijas Bankas klientu kasēm, lai iegādātos apgrozībā laisto jauno viena lata apgrozības monētu - «Paritātes monētu» - ar lata un eiro pārejas kursu reversā. Latvijas Bankas kasēs pēdējā īpašā viena lata monētas varētu tikt izpirktas jau šodien.

Jau vēstīts, ka Latvijas Banka trešdien, 6.novembrī, laida apgrozībā jaunu viena lata apgrozības monētu.

Monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda - ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Foto: LETA

Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Ilmārs Blumbergs, ģipša modeli - tēlnieks Jānis Strupulis. Jaunās viena lata monētas kaltas «Münze Österreich» (Austrija).

Latvijas Bankas iedibinātajai īpašo viena lata apgrozības monētu kalšanas tradīcijai rit 12. gads, un tā tiek noslēgta ar «Paritātes monētu». Ar 2014.gada 1.janvāri Latvija kļūs par pilntiesīgu Ekonomikas un monetārās savienības dalībvalsti un ieviesīs eiro, bet īpašo viena lata apgrozības monētu tradīcija tiks turpināta, izlaižot īpašās divu eiro monētas.

Īpašo apgrozības monētu kalšanas tradīciju iesāka monēta ar stārķa attēlu, un kopš 2004.gada tiek kaltas divas šādas monētas gadā. «Paritātes monēta» ir 23. īpašā viena lata apgrozības monēta.

Foto: LETA

«Paritātes monētas» attēls izvēlēts kā simbolisks koka stumbrs, kas savieno zarus un saknes, zemi un debesis un ir kā ceļš uz jauniem notikumiem, sapņiem un iespējām.

Jaunās viena lata monētas reversā attēlots cipars «1», kas veido simetrisku attēlu un ir uzraksta «1 lats» un «1,42 eiro» sastāvdaļa. Aversā zem Latvijas ģerboņa redzams jaunās monētas kalšanas gads - 2013. Citu atšķirību - monētas jostas, izmēra, izmantotā metāla un svara ziņā - starp jauno monētu un citām viena lata apgrozības monētām nav.

Monētas kopējā tirāža ir 500 000 eksemplāru, un tā tāpat kā citām īpašajām apgrozības monētām netiks papildināta.

Monētas varētu tikt izpirktas jau šodien

Pieprasījums pēc Latvijas Bankas izlaistās pēdējās īpašās viena lata monētas - «Paritātes monētas» - ir ļoti liels. Latvijas Banka pieļauj, ka monētas tiks izpirktas jau šodien. Šodien visu dienu Latvijas Bankas kasēs Rīgā pēc jaunajām monētām bija 200 līdz 300 cilvēku gara rinda.

Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis sacīja, ka pēdējās,

23.īpašā dizaina viena lata monētas tirāža ir mazāka,

nekā ierasts - tikai pusmiljons, nevis miljons monētu.

«Apzināmies, ka tās apgrozības laiks būs īss un arī to, ka daļa no tirāžas noguls piemiņas kolekcijās. Puse šīs tirāžās tiek laista apgrozībā caur Latvijas Bankas kasēm, un mūsu kasēs pēdējais vienlatnieks rītdien jau varētu būt beidzies. Otra puse tirāžas tiek izplatīta caur komercbankām,» skaidroja Grāvītis.

Komentāri (110)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu