70 vakances, 1800 bezdarbnieku (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.edruva.lv/Māris Buholcs

Patlaban Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) Cēsu filiālē pieci darba devēji reģistrējuši nedaudz vairāk nekā 70 brīvās darba vietas. Savukārt darba meklētāju rindā reģistrējušies vairāk nekā 1800 cilvēku.

NVA Cēsu filiāles vadītāja Evita Simsone norāda, lai bezdarbniekiem piedāvātu darbu, nepieciešama tieši darba devēju atsaucība un piedāvātās brīvās darba vietas.

«Ikdienā uzrunājam darba devējus. Stāstām par dažādajiem aģentūras pasākumiem, kas arī viņiem būtu izdevīgi, meklējot darbiniekus. Taču jāatzīst, ka patlaban Cēsīs un apkārtnē uzņēmēji nepalielina strādājošo skaitu. Rudenī beidzas sezona lauksaimniecībā, tūrismā, celtniecībā, līdz ar to uz laiku darbu zaudē sezonas strādnieki,» komentē E. Simsone.

Raksturojot filiālē reģistrētos bezdarbniekus, E. Simsone norāda, ka lielākais skaits darba meklētāju ir ar profesionālo, pamata un vidējo izglītību, taču bezdarbnieka statusam reģistrējušies arī 215 cilvēki ar augstāko izglītību un 27 ar iegūtu maģistra grādu. Vairāk nekā puse reģistrēto bezdarbnieku ir sievietes.

«Visvairāk darba meklētāju ir vecumā no 45 līdz 54 gadiem. Uz pusi mazāk, bet tik un tā daudz bezdarbnieku ir no vecumā no 35 līdz 44 gadiem,» komentē filiāles vadītāja un piebilst, ka daļa ilgstošo bezdarbnieku nemaz necenšas atgriezties darba tirgū. Savukārt jauniešu bezdarbnieku vidū vērojama tendence - viņi darba devējam izvirza augstas prasības un prasa lielu atalgojumu.

«Darba devējiem varam piedāvāt dažādas iespējas. Gan reģistrēt vakances, veikt darbinieku atlases, gan arī noorganizēt bezdarbnieku apmācības pēc darba devēja pieprasījuma. Piedāvājam arī pasākumus - noteiktām personu grupām ar valsts subsīdiju bezdarbnieka darba algai, darba vieta jaunietim, atbalsts jauniešu brīvprātīgajam darbam, kā arī iespēja bezdarbniekus iesaistīt algotajos pagaidu darbos,» saka E. Simsone un aicina darba devējus būt ieinteresētākiem un iesaistīties NVA pasākumos. Viņa norāda, ka, nenoliedzami, darba devējam jāizpilda dažādi nosacījumi, lai iesaistītos aģentūras piedāvātajās aktivitātēs, tomēr uzsver, ka tie nav neizpildāmi.

«Aģentūra darba devējiem var sniegt atbalstu arī starpsezonu laikā, kad aktīvā darbība kļūst rāmāka. Uzņēmējs var izmantot, piemēram, pasākumu «Apmācība pie darba devēja», kurā ir iespēja nākamajai darba sezonai apmācīt nepieciešamos darbiniekus,» norāda E. Simsone.

Analizējot bezdarbnieku interesi par došanos peļņā uz ārzemēm, E. Simsone teic, ka tā pēdējā gada laikā nedaudz mazinājusies.

«Krīze nebija tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Pieļauju, ka līdz ar to nav arī tik daudz brīvu darba vietu citās valstīs,» domās dalās E. Simsone.

Vērtējot nodarbinātības situāciju vēsturiskajā Cēsu rajonā un pilsētā, E. Simsone norāda, ka aģentūrai nav ziņu, ka tuvākajā laikā tiks atvērtas jaunas darba vietas vai pieprasīti papildus darbinieki. Tiesa gan, filiāles vadītāja norāda, ka pozitīvi ir tas, ka arī cēsnieki iesaistās «Hipotēku bankas» pasākumā jaunajiem uzņēmējiem, izstrādā biznesa ideju un cenšas iegūt starta finansējumu uzņēmējdarbības uzsākšanai. To izmantoja arī divi jauni puiši, kuri Cēsīs atvēra picēriju, nodrošinot darbu sev un vēl pāris cilvēkiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu