Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā iemaksas 16 pašvaldībām, dotācijas - 92 (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Paredzēts, ka 2014.gadā iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā veiks 16 pašvaldības, bet dotāciju saņems 92 pašvaldības, teikts šodien parlamentā izskatāmajos nākamā gada budžeta dokumentos. Savukārt 11 pašvaldības neveiks iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā un nesaņems dotāciju no tā.

Lielākie maksātāji pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, rēķinot procentuāli no pašvaldību vērtētajiem ieņēmumiem, ir Garkalnes novads - 17,8%, Jūrmalas pilsēta - 15,9%. Rīgas pilsēta - 14,9%, Mārupes novads - 14,4%.

Rīgas iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā nākamgad būs lielākās pēc kopējo iemaksu apjoma - 78,32 miljoni eiro (55,04 miljoni latu).

Saskaņā ar 2014.gada pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķinu pašvaldību kopējā finanšu nepieciešamība ir paredzēta 1,109 miljardi eiro (0,78 miljardi latu), kas ir par 10,5% vairāk nekā 2013.gadā. Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumi plānoti 112,57 miljonu eiro (79,1 miljona latu) apmērā. Tos veido valsts budžeta dotācija 12,09 miljoni eiro (8,5 miljoni latu) un pašvaldību iemaksas 100,48 miljoni eiro (70,62 miljoni latu).

Finanšu ministrijā aģentūru LETA informēja, ka arī nākamgad valdība turpinās reģionāli sabalansētu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu pašvaldībām, būtisku atbalstu sniedzot pašvaldībām ar ierobežotākajiem finanšu resursiem: četrām republikas pilsētām - Daugavpilij, Rēzeknei, Jēkabpilij un Liepājai, kā arī 91 novada pašvaldībai.

Nākamā gada budžeta likumprojekts paredz 2014.gadā dotāciju 7,72 miljonu eiro (5,43 miljonu latu) apmērā pašvaldībām, kurām ir zemākie vērtētie ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas veikšanas - Daugavpilij, Rēzeknei, Jēkabpilij, Liepājai.

Dotācija novadu pašvaldībām būs 8,94 miljonu eiro (6,28 miljonu latu) apmērā vērtēto ieņēmumu nodrošināšanai pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas finanšu nepieciešamības neizlīdzināmās apakšējās robežas 97% līmenī, pēc skaidri definētiem, vienotiem nosacījumiem novadu pašvaldībām, ievērojot likumā par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu noteiktos demogrāfiskos kritērijus. Valsts budžeta dotācija paredzēta 91 novada pašvaldībai, kurām ir visierobežotākie finanšu resursi, tā mazinot reģionālo nevienlīdzību finanšu resursu pieejamības ziņā.

Piedāvātais risinājums visām pašvaldībām nodrošina būtiskus budžetu pieaugumus un finanšu resursus attīstībai 2014.gadā, skaidrots nākamā gada valsts budžeta dokumentos. 97% pašvaldību budžeta ieņēmumu (iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas un papildu dotāciju piešķiršanas) pieaugums ir no 5-20%.

Finanšu ministrija paziņojumā medijiem uzsver, ka 2014.gadā ikvienai pašvaldībai tiks garantēta aizņēmumu un galvojumu pietiekamība prioritāro mērķu īstenošanai, turpinot fiskāli atbildīgu pašvaldību uzņemto saistību politiku. Nākamajā gadā pašvaldībām tiks paplašināti aizņēmumu mērķi, un Finanšu ministrija rosina atļaut pašvaldībām aizņemties no ceļu un ielu investīciju projektiem, kas ir resursu ietilpīgs mērķis.

Ministrijā arī norāda, ka pašvaldību nodokļu ieņēmumi 2014.gadā jau sasniegs 99% no 2008.gada nodokļu ieņēmumiem, kamēr valsts budžeta nodokļu ieņēmumi būs nedaudz zemākā līmenī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu