Valdība akceptē IIN samazināšanu līdz 22% 2016.gadā (21)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ministru kabinets šodien akceptēja grozījumus likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli», kas paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi samazināt līdz 22% 2016.gadā. Nodokļa likme 2014.gadā būs 24%, 2015.gadā - 23%, bet no 2016.gada 22%. Grozījumi likumā arī paredz daļu aizdevumu aplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Likumprojektā iestrādātā regulējuma mērķis ir novērst situācijas, ka saimnieciskās darbības veicējs izmaksā atalgojumu fiziskām personām, izmantojot aizdevuma formu. Tādējādi fizisko personu ienākumi netiek aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Likumprojekts paredz aizdevumus dalīt kategorijās, piemēram, aizdevumi radiniekiem, aizdevumi, kurus fiziskai personai izsnieguši laulātais vai šīs fiziskās personas ģimenes locekļi (radniecībā līdz trešajai pakāpei), mazie aizdevumi līdz 1500 eiro (1054 latiem) un pārējie aizdevumi.

Likumprojekts paredz, ka mazie aizdevumi, kā arī aizdevumi radiniekiem, ja izpildīti likumā noteiktie nosacījumi, netiek pielīdzināti ienākumiem neatkarīgi no aizdevumu atmaksas fakta.

Savukārt attiecībā uz pārējiem aizdevumiem likumprojektā paredzēts, ka fiziskai personai izsniegto aizdevumu, ja fiziskā persona šo aizdevumu neņem savas saimnieciskās darbības ietvaros, pielīdzina ienākumam, ja to neatdod pēc aizdevuma atmaksas termiņa beigām, bet ne ilgāk kā pēc 60 mēnešiem. Šim termiņam tiek paredzēts vēl sešu 6 mēnešu periods pēc aizdevuma atmaksas termiņa beigām, kurā aizdevējam ir laiks veikt piedziņas darbības, bet aizdevuma ņēmējam - nokārtot saistības.

Grozījumi likumā paredz arī izmaiņas vairākās citās normās, piemēram, no likuma tiek izslēgtas normas attiecībā uz fiksēto ienākuma nodokļa režīmu, nosakot divu gadu pārejas periodu, kad maksātāji, kas reģistrējušies kā fiksētā ienākuma nodokļa maksātāji, varēs turpināt šā režīma piemērošanu, taču netiks reģistrēti jauni šī nodokļa maksātāji.

Paredzēts arī noteikt, ka iedzīvotājiem, kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), paredzēts ieviest samazināto patentmaksu - 12 lati gadā. Šo maksātāju ieņēmumi gadā nedrīkstēs pārsniegt 3000 eiro (2108 latus). Minētie iedzīvotāji var izvēlēties veikt samazināto patentmaksu, ja tie nenodarbina citas personas un nemaksā algas nodokli. Samazinātā patentmaksa ietvers iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Lai nodrošinātu vienādu iedzīvotāju ienākuma nodokļa režīmu gan vecuma pensijām, ko izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, gan arī tām mūža pensijām, kuras izmaksās apdrošināšanas sabiedrības, likumprojekts paredz ar iedzīvotāju ienākuma nodokli pēc vispārējās nodokļa likmes aplikt arī apdrošināšanas atlīdzības, kas apdrošinātajiem tiek izmaksātas saskaņā ar mūža pensijas apdrošināšanas līgumu. Savukārt kapitāla ienākumu - ienākumu no mūža pensijas apdrošināšanas līgumiem ar uzkrāto fondētās pensijas kapitālu - paredzēts aplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli pēc 10% likmes.

Likumprojekts paredz, ka ar ienākuma nodokli tiks aplikts ienākums no zaru pārdošanas, kas paredzēti šķeldošanai un iegūti ārpus meža zemes, attīrot īpašumā esošās lauksaimniecības zemes no krūmiem vai mežā, izstrādājot cirsmu.

Tas tiek pielīdzināts no fiziskās personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas ienākumam.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu