PTAC uzrauga eiro ieviešanu; jau sūdzas par cenu kāpumu (141)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) jau patlaban ir veicis vairāk nekā 100 informatīvās pārbaudes, kuru laikā komersantu pārstāvji tiek informēti par prasībām attiecībā uz cenu norādīšanu cenu paralēlās atspoguļošanas periodā. Kopumā cenu paralēlās atspoguļošanas periodā plānots veikt aptuveni 30 000 cenu norādīšanas uzraudzības pārbaudes.

PTAC atgādina, ka, sākot ar šī gada 1.oktobri, cenas tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās būs jānorāda gan latos, gan eiro. Lai patērētājiem būtu iespēja pieņemt lēmumu par pirkumu, kas balstīts un pilnīgu un patiesu informāciju, PTAC eiro ieviešanas procesa gaitā jau tagad pastiprināti pievērš uzmanību cenu norādīšanai tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.

PTAC cenu paralēlās atspoguļošanas periodā - no 1. oktobra līdz 2014.gada 30.jūnijam - pārbaudīs, vai cena norādīta abās valūtās un vai komersants veicis atbilstoši valūtas konvertāciju.

Jau pašreiz redzams, ka atsevišķi komersanti norāda cenas un nodrošina norēķinus abās valūtās, un,

norādot cenas abās valūtās, jāpiemēro oficiāli noteiktais valūtas kurss.

Pārbaužu īstenošanai plānota arī sadarbība ar citām uzraudzības institūcijām, norāda PTAC.

Līdz šim, lai nodrošinātu uzņēmēju informēšanu par gaidāmajām izmaiņām, PTAC ir izstrādājis Vadlīnijas preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai cenu paralēlās atspoguļošanas periodā, kā arī šogad sniedzis atbildes uz aptuveni 200 komersantu rakstveida informācijas pieprasījumiem un īstenojis citas informēšanas aktivitātes.

Tā kā aktualizējies ir cenu celšanās un noapaļošanas jautājums, PTAC informē, ka šogad kopā saņemtas trīs iedzīvotāju sūdzības par cenu kāpumu. Tomēr PTAC

aicina komersantus neizmantot eiro ieviešanu cenu celšanai,

savu apņemšanos apliecinot pievienojoties Ekonomikas ministrijas iniciatīvai «Godīgs eiro ieviesējs».

Tāpat PTAC aicina komersantus, lai nekļūdīgi norādītu preču un pakalpojumu cenas, iepazīties ar izstrādātajām Vadlīnijām preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai cenu paralēlās atspoguļošanas periodā. Papildu informāciju komersanti var saņemt, zvanot pa PTAC eiro informatīvo tālruni 67388641 vai sūtot e-pastu uz «eiro@ptac.gov.lv».

PTAC arī atgādina, ka gadījumos, kad cena netiek norādīta atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam vai komersants nepilda apņemšanos, ko devis parakstot iniciatīvas «Godīgs eiro ieviesējs» memorandu, PTAC ir tiesīgs ierosināt lietvedību pret konkrēto komersantu.

    Komentāri (141)CopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu