Premjers: Liepājas metalurga akcionāri publiski blefo (60)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Liepāja metalurga» pašreizējo akcionāru rīcība vairāk ir publisks blefs, šorīt intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» izteicās Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Premjers norādīja, ka, patvaļīgi daļēji mainot būtiskus iecerētā līguma nosacījumus, akcionāri rīkojušies tā, kā nav bijis pieņemams kreditoriem un tādējādi līgumu torpedējuši.

Dombrovskis atzina, ka tuvākās nedēļas laikā ir jāapstiprina uzņēmuma Tiesiskās aizsardzības plāns (TAP). Premjers arī atzīmēja, ka

nav tieša veida, kā valdība varētu akcionāriem atņemt akcijas

- savulaik gan Saeimā virzītas attiecīgas izmaiņas likumdošanā, bet tās esot nobremzējusi nacionālā apvienība VL-TB/LNNK.

Kā ziņots, pretēji iepriekš izskanējušam, ka AS «Liepājas metalurgs» akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals nodevuši savas akcijas, tas nav noticis, otrdien pēc valdības sēdes teica finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Akcionāru piedāvātie līgumi ir bijuši sagrozīti un valstij nav pieņemami.

Valdība otrdien slēgtā sēdē uzklausīja ziņojumu par situāciju uzņēmumā un tika informēta, ka turpinās darbs pie TAP pasākumu plāna izstrādes. Būtisks šķērslis esot kārtējā akcionāru rīcība, nenododot viņu rīcībā esošās akcijas, lai varētu īstenot TAP pasākumu plānu. Šāda rīcība, pēc premjera domām, var radīt nopietnas problēmas.

Arī maija beigās «Liepājas metalurgs» izplatīja paziņojumu, ka, izpildot «Prudentia Advisers» izvirzīto prasību, Zaharjins un Segals ir parakstījuši vienošanos par ieguldījumu veikšanas un akciju nodošanas kārtību attiecībā uz «Liepājas metalurgu», kas paredz visu trīs lielāko akcionāru - Zaharjina, Segala un Kirova Lipmana - akciju nodošanu kreditoru grupai par vienu latu, ja līdz noteiktam termiņam netiks veikts naudas ieguldījums desmit miljonu latu apmērā no katra akcionāra. Tomēr akcijas kreditoriem tā arī netika nodotas, jo Lipmans šo vienošanos neparakstīja, savukārt Zaharjins un Segals izvirzīja nosacījumus, kuriem nepiekrita kreditori.

Kā ziņots, «Liepājas metalurgs» nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu un patlaban tiek pilnveidots tā tiesiskās aizsardzības plāns. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja «Liepājas metalurga» vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai «UniCredit S.p.A.» - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica «Liepājas metalurga» valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu