Rosina ieviest autoceļu nodevu un akcīzi saldumiem (405)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Autoceļu lietošanas nodevas ieviešana, akcīzes nodokļa autogāzei pārskatīšana, ostu maksājumi no ieņēmumiem, akcīzes nodokļa piemērošana saldumiem un sāļām uzkodām un akcīzes nodokļa paaugstināšana dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, plašāka dabas resursu nodokļa ieviešana - šādus un vēl citus priekšlikumus ieņēmumu palielināšanai valsts budžetā iesniegušas ministrijas. Ar priekšlikumiem šodien iepazinās valdība.

Satiksmes ministrijas priekšlikums ir autoceļu lietošanas nodevas ieviešana ar 2014.gada 1.jūliju, no kuras 2014.gadā ieņēmumos iekasētu trīs miljonus latu, 2015.gadā - astoņus miljonus latu, savukārt 2016.gadā - 11 miljonus latu. Pamatojoties uz aktualizēto informāciju par ministrijas pārraudzībā esošo kapitālsabiedrību peļņu par 2013.gadu, Satiksmes ministrija ierosina attiecīgi palielināt valsts budžeta ieņēmumus. No «Latvijas dzelzceļa», «Latvijas autoceļu uzturētāja» un «Autotransporta direkcijas» ministrija prognozē papildu ieņēmumus valsts budžetā, kas kopā veido 3 172 512 latus, informēja Finanšu ministrijā.

Ekonomikas ministrija ierosina elektroenerģijas lietotāju atbalsta fonda izveidošanu, no kā ieņēmumu bilance 2014.gadā būtu 5,8 miljoni latu, 2015.gadā - 0,4 miljoni latu. Par šo priekšlikumu valdība diskutēs nākamajā sēdē. Ministrijas otrs priekšlikums ir ieviest uzņēmumu ienākuma nodokļa stimulu pētniecības un attīstības veicināšanai. Tādējādi fiskālā ietekme 2015. un 2016. gadā būtu mīnus astoņi miljoni latu.

Grib izlīdzināt nodokļus autogāzei un degvielai

Ekonomikas ministrijas ierosinājums ir arī pārskatīt akcīzes nodokli autogāzei, pakāpeniski vienādojot to ar akcīzes nodokļa apmēru dīzeļdegvielai un/vai benzīnam, kā arī palielināt valsts nodevas ieņēmumus 2014.-2016. gadā par patērētāju kreditēšanas licencēšanu nebanku kredīta devējiem no valsts budžeta ilgtermiņa saistībās esošajiem 590 000 latu uz 740 000 latu, 150 000 latu apmērā ietekmējot valsts budžeta ieņēmumus.

Ostām (atvasinātām publiskām personām) lietošanā ir nodota stratēģiska publiskā infrastruktūra, par kuras izmantošanu ostas iekasē samaksu no trešajām pusēm, bet par ieņēmumiem, kas gūti no publiskās infrastruktūras izmantošanas, neveic atskaitījumus vai cita veida norēķinus valsts budžetā. Ekonomikas ministrija aicina izvērtēt iespēju ostām piemērot šādu maksu un ieskaitīt to valsts budžetā.

Iesaka palielināt nodokli alkoholam, dzērieniem, saldumiem un tabakai

Veselības ministrijas priekšlikums ir palielināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem un bezalkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī piemērot akcīzes nodokli šokolādei un šokolādes izstrādājumiem, cukura konditorejas izstrādājumiem, saldiem cepumiem, vafelēm, cukuram, vārāmajam sālim, cūku taukiem un speķim, palmu eļļai, margarīnam, augu putukrējumam un sāļām uzkodām, ja tās satur vairāk nekā 1,25 gramu vai vairāk sāls uz 100 gramiem produkta. Ministrija iesaka arī palielināt azartspēļu nodokli.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosina jaunu dabas resursu nodokļa objektu ieviešanu, proti, par ūdens izmantošanu mazajās hidroelektrostacijās, reklāmas izdevumiem, 2. un 3. klases uguņošanas ierīcēm. Tāpat ministrija rosina dabas resursu nodokļa likmju palielināšanu dabas resursu ieguvei, gaisa un ūdens piesārņošanai, par videi kaitīgajām precēm, preču iepakojumiem un vienreiz lietojamiem galda piederumiem, nolietotiem transportlīdzekļiem, atkritumu apglabāšanai. Īstenojot abus ministrijas priekšlikumus, papildu ieņēmumi 2014.gadā veidotos 2,4 miljonu latu un 2015., 2016.gadā - 2,3 miljonu latu apmērā.

Finanšu ministrija rosina grozīt pievienotās vērtības nodokļa likumu attiecībā uz priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojuma atcelšanu vieglajām pasažieru automašīnām, ko izmanto tikai un vienīgi saimnieciskās darbības vajadzībām. Līdzšinējais regulējums nav bijis atbilstošs Padomes īstenošanas lēmumam, ar ko Latvijai atļauj ieviest īpašu pasākumu. Pasākuma fiskālā ietekme 2014.gadā būtu mīnus 2,2 miljoni latu, 2015. un 2016. gadā - mīnus 0,5 miljoni latu.

Zemkopības ministrija rosina iedzīvotāju ienākumu nodokļa atvieglojumus summām, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, pamatojoties uz provizoriskiem aprēķiniem. Ministrija iesaka arī palielināt akcīzes nodokļa atbrīvojumu dīzeļdegvielai un maksimālo kopējo dīzeļdegvielas daudzumu vidēji palielināt par 2,5% gadā. Ministrija rosina arī akcīzes nodokļa atvieglojuma saglabāšanu dabasgāzei, vienlaicīgi nosakot minimālo akcīzes nodokļa likmi dabasgāzei, ko izmanto par kurināmo pārtikas produkcijas ražošanā, 3,95 latus par 1000 kubikmetriem. Pamatojoties uz ierosinājumiem, fiskālā ietekme 2014.gadā veidotos mīnus 5,4 miljoni latu, 2015.gadā - mīnus 8,6 miljoni latu, savukārt 2016.gadā - mīnus 9,2 miljoni latu.

Komentāri (405)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu