Būs pārmaiņas ārvalstu valūtas kursu noteikšanā (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No nākamā gada janvāra gaidāmas pārmaiņas ārvalstu valūtas kursu noteikšanas un publicēšanas kārtībā, savā mājaslapā informē Latvijas Banka.

Latvijas Banka savā tīmekļa vietnē pārpublicēs Eiropas Centrālās bankas (ECB) publicētos eiro atsauces kursus. Vietnē tie parādīsies attiecīgajā dienā līdz plkst.16 pēc Latvijas laika.

Valūtām, kurām ECB nepublicē eiro atsauces kursu, Latvijas Bankas mājaslapā «www.bank.lv» būs sniegta norāde uz citiem informācijas avotiem.

Valūtas kursi attiecībā pret latu būs pieejami ar datiem līdz šā gada decembra beigām esošajā apjomā, un tie būs nodalīti atsevišķā sadaļā.

Lietotāju ērtībām Latvijas Banka veido jaunu servisu

, kas ļaus saņemt arī ECB publicētos eiro atsauces kursus jau pierastajos formātos (XML, CSV, RSS), papildus piedāvājot arī jaunu formātu - JSON.

Lai laikus varētu iepazīties ar pārmaiņām, no 5.augusta Latvijas Banka savā tīmekļa vietnē sāks paralēli publicēt arī ECB publicētos eiro atsauces kursus, pakāpeniski pievienojot jaunos XML failus, lai informācijas sistēmu izstrādātāji un citi interesenti varētu tos pārbaudīt savās sistēmās. XML failiem būs arī iespēja kā parametrus norādīt datumu un laiku, kā arī formātu.

Pašlaik Latvijas Banka katru darbadienu nosaka vairāku ārvalstu valūtu kursus attiecībā pret latu. Šie kursi stājas spēkā ar nākamo darbadienu un tiek izmantoti Latvijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Līdz ar eiro ieviešanu mūsu valstī

Latvijas Banka pārtrauks ārvalstu valūtu oficiālo kursu noteikšanu,

taču ECB publicētie eiro atsauces kursi no 2014.gada janvāra būs pieejami arī Latvijas Bankas mājaslapā. Latvijas Banka ECB publicētos eiro atsauces kursus pārpublicēs tikai informatīvā nolūkā, un šīs informācijas oficiālā vietne ir ECB mājaslapa.

Latvijas Banka norāda, ka ārvalstu valūtā izteikto summu pārrēķinam uz eiro ir jāņem vērā, ka ārvalstu valūtas kursi attiecībā pret eiro tiek kotēti atšķirīgi, nekā līdz šim tika kotēti ārvalstu valūtas kursi attiecībā pret latu. Proti, saskaņā ar starptautiski pieņemto finanšu tirgus praksi ārvalstu valūtas kursu attiecībā pret eiro izsaka, izmantojot netiešo kotēšanas metodi, tas ir, izsakot ārvalstu valūtas vienību skaitu par vienu eiro. Līdz šim Latvijas Banka ārvalstu valūtas kursus attiecībā pret latu noteica pretēji - kā latu skaitu par vienu ārvalstu valūtas vienību.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu