Maziem un vidējiem uzņēmumiem piedāvā vienkāršotu eiro priekšpiegādi (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārejas no latiem uz eiro laikā mazām un vidējām komercsabiedrībām, kuru darbinieku skaits ir mazāks par desmit un gada apgrozījums vai bilances aktīvu apjoms nepārsniedz divus miljonus eiro (1,4 miljonus latu), tiek piedāvāta vienkāršotā eiro priekšpiegāde.

Vienkāršotā priekšpiegāde tiek veikta uz komercsabiedrības parakstīta apliecinājuma pamata, aizpildot Latvijas Bankas sagatavotu tipveida veidlapu. Šajā gadījumā maksimālā pieprasāmā summa ir 10 000 eiro (7000 latu) un eiro banknotes un monētas var saņemt ne ātrāk, kā no šā gada 27.decembra, teikts vadlīniju projektā par skaidrās naudas priekšpiegādes otro fāzi.

Vienkāršotā priekšpiegādē saņemtā eiro apjoma summas ekvivalents latos pēc maiņas kursa 0,702804 lati par vienu eiro tiek bloķēts komercsabiedrības norēķinu kontā kredītiestādē, nodibinot finanšu ķīlu, un summa noņemta (debetēta) 2014.gada 1.janvārī.

Vadlīniju projekts par skaidrās naudas priekšpiegādes otro fāzi nodots sabiedriskai apspriešana un komentēšanai. Interesenti viedokļus aicināti sūtīt līdz jūlija beigām uz e-pastu «info@eiro.lv».

Kā tas notiks?

Vadlīniju projekts skaidro eiro priekšpiegādes otrās fāzes norisi Latvijā. Skaidrās naudas priekšpiegādes otrā fāze ir process, kura laikā kredītiestāde izsniedz eiro banknotes un monētas saviem klientiem glabāšanā Latvijas teritorijā līdz brīdim, kad eiro kļūst par likumīgu maksāšanas līdzekli 2014.gada 1.janvārī.

Lai nodrošinātu savlaicīgu eiro banknošu un monētu pieejamību, sākoties latu un eiro vienlaicīgās apgrozības periodam, kredītiestādes klientam - komercsabiedrībai, nepieciešams savlaicīgi novērtēt un pieņemt lēmumu par nepieciešamajiem skaidrās eiro naudas apjomiem - gan banknotēm, gan monētām, un pieprasīt nepieciešamo apjomu priekšpiegādē, vēršoties savā kredītiestādē.

Vadlīniju projektā teikts, ka kredītiestādes pienākums ir izsniegt komercsabiedrībai priekšpiegādē eiro banknotes un monētas pēc savlaicīgi saņemta komercsabiedrības pieprasījuma, noslēdzot līgumu, vai vienkāršotas priekšpiegādes gadījumā, iesniedzot parakstītu apliecinājumu.

Jāinformē par vajadzībām

Komercsabiedrības pienākumi ir savlaicīgi informēt kredītiestādi par nepieciešamajiem eiro banknošu un monētu apjomiem, iesniedzot kredītiestādē apjomu pieprasījumu pa nomināliem. Komercsabiedrības pienākums ir noslēgt līgumu vai iesniegt parakstītu apliecinājumu par priekšpiegādē pieprasītajām eiro banknotēm un monētām, nelaist priekšpiegādē saņemtās eiro banknotes un monētas apgrozībā pirms 2014.gada 1.janvāra plkst.00.00, glabāt priekšpiegādē saņemtās eiro banknotes un monētas drošā vietā - glabātavā vai seifā - atsevišķi no citām apgrozībā esošajām eiro banknotēm un monētām, lai novērstu to priekšlaicīgu laišanu apgrozībā.

Komercsabiedrību pienākums ir veikt drošības pasākumus, lai novērstu priekšpiegādē saņemto eiro banknošu un monētu bojāeju, zādzību, laupīšanu vai jebkādu citu iemeslu to priekšlaicīgai nonākšanai apgrozībā. Komercsabiedrībām ir jāatļauj Latvijas Bankas pilnvarotām personām veikt pārbaudi priekšpiegādē saņemto eiro banknošu un monētu glabāšanas vietās, lai pārliecinātos par to esamību un atbilstību glabāšanas un uzskaites prasībām.

Kam jāuzņemas risks

Komercsabiedrībām jāuzņemas pilns risks un atbildība par priekšpiegādē saņemtajām eiro banknotēm, maksājot līgumsodu par prasību neievērošanu 10% apmērā no priekšpiegādē izsniegtās eiro banknošu un monētu summas Latvijas Bankai.

Ja priekšpiegādē saņemtās eiro banknotes un monētas ir nonākušas apgrozībā pirms 2014.gada 1.janvāra, uzņēmumu pienākums ir informēt Latvijas Banku par apgrozībā nonākušo eiro banknošu un monētu daudzumu nekavējoties, bet ne vēlāk kā nākamās darbadienas laikā.

Apspriešanai piedāvātajās vadlīnijās arī regulēts jautājums par priekšpiegādē saņemto eiro banknošu un monētu uzskaiti.

Sāksies 10.decembrī

Priekšpiegādē eiro banknošu un monētu saņemšana var sākties ne ātrāk kā no šā gada 10.decembra, komercsabiedrībai saskaņojot ar kredītiestādi saņemšanas laiku. Līgumus par priekšpiegādi ar komercbanku var slēgt jebkurā laikā.

Priekšpiegādes otrajā fāzē komercsabiedrībām tiek piedāvāta iespēja saņemt arī Latvijas Bankas sasaiņotus monētu sākumkomplektus 200 eiro (140 latu) vērtībā. Šajā komplektā kopumā ir 740 monētas, tai skaitā 25 divu eiro monētas un 75 viena eiro monētas. Sākumkomplektā uzņēmējiem būs arī 80 gabali 50 eiro centu monētu, tikpat arī 20 centu un desmit centu monētas, kā arī 150 gabali piecu eiro centu, 100 gabali divu eiro centu un 150 gabali viena eiro centa monētu.

Kā ziņots, Latvija eirozonai pievienosies 2014.gada janvārī. Latvijas eiro monētas tiks kaltas Vācijā, bet eiro banknotes mūsu valsts aizņemsies no eirosistēmas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu