Ryanair draud Lietuvai būtiski samazināt reisu skaitu no Kauņas (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Īrijas zemo cenu aviokompānija «Ryanair» samazinās reisu skaitu no Kauņas lidostas par ceturto daļu, jo Lietuvas puse atteikusies pieņemt tās piedāvājumus, otrdien vēsta portāls «Delfi.lt».

«»Ryanair» piedāvāja caur Kauņas un Viļņas lidostām pārvadāt papildus 500 000 pasažieru gadā, kas uzturētu 500 vietējās darba vietas un ienestu Lietuvas ekonomikā līdz 50 miljoniem eiro (35 miljoniem latu). Žēl, bet Lietuvas valdība atteikusies iesaistīties diskusijās, un kompānijai «Ryanair» neatliek nekas cits, kā vien samazināt darbību Kauņas bāzē par 25%,» norādīts šai dokumentā.

Kā skaidrojis lidsabiedrības preses pārstāvis Robins Kīlijs, lidojumus paredzēts samazināt no ziemas sezonas, kas sākas oktobra beigās vai novembra sākumā un turpinās līdz marta beigām.

Pagaidām viņš atteicies prognozēt, no kādiem reisiem kompānija varētu atteikties un kādos maršrutos lidot retāk. «Zinu, ka pie ziemas sezonas lidojumu plāna jau tiek strādāts. Grafikus izstrādājam pusgadu pirms sezonas sākuma, tātad patlaban tieši ir šis laiks,» piebildis Kīlijs.

Jautāts, vai lidsabiedrības paziņojums nav jāuztver kā taktisks solis, piedraudot Lietuvas Satiksmes ministrijai attiecībā uz nesaskaņām par lidojumu nosacījumiem, viņš atteicies sniegt sīkāku informāciju.

«Lietuvas tūrismam un aviācijai šī ir bēdīga diena. «Ryanair» savu bāzi Kauņā atklāja 2010.gadā ar valdības atbalstu, bet diemžēl interese par Kauņas un Viļņas attīstību ir zudusi,» sacījis «Ryanair» pārstāvis.

Kā uzskata Lietuvas satiksmes ministra padomnieks Ričards Slapšis,

«Ryanair» vēlas sev ekskluzīvus noteikumus, labākus nekā otrai zemo cenu lidsabiedrībai «Wizz Air».

Lietuva tam nepiekrīt, jo tas būtu pretrunā gan ar Lietuvas, gan starptautisko tiesību principiem un izkropļotu iekšējo tirgu.

«Samazināsies reisu skaits no Kauņas, bet tas ir diezgan loģiski, jo novembrī beidzas ceļojumi atvaļinājumu maršrutos. Lai gan kompānijas paziņojums skan draudīgi, tajā ir elementāra loģika,» viņš komentējis «Ryanair» ultimātu portālā «Vz.lt».

Slapšis pastāstījis, ka ministrija «Ryanair» vērtē kā vienu no lielākajām kompānijām Lietuvā un apspriedes ar tās pārstāvjiem tiek rīkotas ik nedēļu. «Ministrija šai lidsabiedrībai meklē pēc iespējas labākus nosacījumus, lai tā varētu darboties Lietuvā, bet nevar piekrist, lai tieši «Ryanair» tiktu radīti īpaši darbības nosacījumi, kas diskriminētu citus pārvadātājus,» viņš piebildis, tomēr atsakoties stāstīt konkrētāk par lidsabiedrības prasībām.

Pēc viņa sacītā, sarunas ar «Ryanair» turpināsies, bet diskusijām jābūt lietišķām un tās nevar norisināties presei adresētu paziņojumu formā.

Kauņas lidostas ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Jūrate Baltrušaitīte portālam sacījusi, ka lidsabiedrības paziņojuma dēļ panikā nekrīt, turklāt šobrīd nav skaidrs, ko tieši «Ryanair» gatavojas samazināt - maršrutu skaitu vai reisu biežumu.

Pašlaik kompānija no Kauņas piedāvā lidojumus 18 virzienos. Astoņi no tiem ir vasaras sezonas maršruti. Baltrušaitīte piebildusi, ka parasti «Ryanair» visās Eiropas lidostās, ar kurām sadarbojas, ziemas sezonā samazina pārvadājumu apjomus par aptuveni 30%.

«Ryanair» Lietuvā piedāvā satiksmi ar Viļņas un Kauņas lidostām. Pērn kompānija Kauņas lidostā izveidoja lidmašīnu apkopes un remonta struktūrvienību un šā gada janvārī atklāja jaunu tehniskās apkopes un remonta angāru vairāk nekā piecu miljonu litu (viena miljona latu) vērtībā, gada laikā paredzot tur apkalpot aptuveni 60 lidmašīnas. Vēl tiek celts arī otrs angārs.

Kā atgādina portāls, aprīļa sākumā tika paziņots, ka no maija vidus «Ryanair» savus reisus uz Londonas Lutonas lidostu pārcels no Viļņas uz Kauņu, savukārt no Lietuvas galvaspilsētas uz Lutonu turpmāk lidos «Wizz Air» lidmašīnas.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu