KP atļauj apvienoties «Baltcom» un «Izzi» (28)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut SIA «Baltcom TV» un SIA «Izzi Com» apvienoties, tomēr, ja šie uzņēmumi uzvarēs tuvāko mēnešu laikā plānotajā valsts konkursā par zemes apraidi, tiem jāizstrādā un jāiesniedz KP nosacījumi, kurus tie ievēros, lai nepieļautu kaitējumu konkurencei.

Varētu noteikt ierobežojumus

KP skaidroja: ja uzņēmumi nespēs izstrādāt šādus nosacījumus, apvienošanās atļauja zaudēs spēku.

Izvērtējot apvienošanās ietekmi uz tirgu, KP secināja, ka

būtisku kaitējumu konkurencei apvienošanās varētu radīt vien tad, ja apvienotais uzņēmums uzvarētu konkursā par maksas televīzijas pakalpojuma nodrošināšanu zemes apraidē,

ko šobrīd nodrošina SIA «Lattelecom».

Tāpēc, lai aizsargātu tirgu un patērētāju intereses, KP noteiks apvienošanās darījuma ierobežojumus vien tad, ja minētā konkursa rezultātā būtiski mainīsies konkurences situācija.

Tirgū pastāv alternatīvie pakalpojumu sniedzēji

Izvērtējot konkurences situāciju tirgū patlaban, KP secināja, ka paredzētā apvienošanās ietekmēs maksas televīzijas pakalpojumu tirgu Rīgā, Jēkabpilī, Ludzā un Balvos, bet ietekme balss telefonijas tirgū Latvijā, interneta, datu pārraides tirgū un maksas televīzijas kanālu vairumtirdzniecības tirgū kopumā nebūs būtiska.

Lēmumā KP norāda, ka maksas televīzijas pakalpojumu tirgū pastāv alternatīvie pakalpojumu sniedzēji. Viena no būtiskākajām alternatīvām ir zemes apraides maksas televīzija, jo tā aptver visu Latvijas teritoriju un jebkuram klientam, kas vēlas saņemt tieši maksas televīzijas pakalpojumu, bet tam nav citas izvēles iespējas, šī ir tuvākā alternatīva. Alternatīva zemes televīzijai, ja nav pieejama kabeļtelevīzija, var būt satelīttelevīzija, taču tā satura un cenas ziņā nedaudz atšķiras un ne visur ir iespējams uzstādīt nepieciešamās iekārtas. Jauna, būtiska un perspektīva alternatīva ir interneta televīzija, kuru piedāvā «Lattelecom» un perspektīvā arī mobilā telefona operatori.

KP uzskata, ka

pēc apvienošanās īstermiņa un vidējā termiņa perspektīvā «Lattelecom» un apvienotā tirgus dalībnieka pozīcijas pakāpeniski izlīdzināsies,

bet tas būs atkarīgs no tirgus dalībnieku spējām pielāgoties mainīgajiem tirgus apstākļiem, piedāvāt inovācijas, labāku apkalpošanas kvalitāti, kā arī no konkursa par zemes apraidi rezultātiem.

Jau iepriekš runāja par apvienošanos

Jau ziņots, ka elektronisko sakaru komersanti un maksas televīzijas pakalpojumu sniedzēju «Baltcom TV» un «Izzi» īpašnieki veic ekskluzīvas sarunas par abu uzņēmumu darbības apvienošanu.

Abi maksas televīzijas operatori iepriekš paziņoja par nodomu apvienoties 2010.gada vasarā, taču darījums nenotika, pusēm nespējot vienoties par tā nosacījumiem. «Izzi» pārstāvji tad teica, ka jaunās iekārtas, tostarp par televīzijas signālu apstrādes «mersedesu» sauktie «Harmonic» multipleksi, kas sagatavo signālu pārraidi skatītājiem, izmaksāja divus miljonus eiro (1,4 miljonus latu).

«Baltcom TV» īpašnieki ir «RPAX One S.A.», «Mackonar Impex Limited» un VAS «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs». «Izzi» pastarpināti pieder Luksemburgas uzņēmumam «Contaq Latvian Cable Holding S.a.r.l.».

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu