Liepājas Metalurgu vaino «melnā tirgus» darījumos (356)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Polijas televīzijas TVP žurnālisti atklājuši iespējamu krāpniecību Liepājas Metalurgā (LM). Par to šovakar ziņo TV 3 raidījums «Nekā personīga». Poļu žurnālisti secinājuši, ka tērauds, kas no Liepājas metalurga vests uz Poliju, «brīnumainā kārtā ar katru nobraukto kilometru kļūst lētāks un lētāks».

Auditorfirma «Ernst&Young» jau iepriekš norādījusi, ka LM izejvielu iepirkšanā un gatavās produkcijas pārdošanā iesaistīta virkne starpniekfirmu, kuru dalība no legāla biznesa viedokļa nebūtu nepieciešama. Tas rada aizdomas, ka LM iesaistīts pievienotās vērtības nodokļa (PVN) krāpšanas shēmās.

Saskaņā ar oficiālo statistiku 2011.gadā Latvija uz Poliju eksportējusi tuvu 300 tūkstošiem tonnu tērauda stieņu. Toties Polijas Finanšu ministrijas datos šo pašu stieņu skaits uzrādās 60 reizes mazāks. Tas licis domāt, ka lielākā daļa Metalurga produkcijas pārdota «melnajā tirgū». Uz poļu žurnālistu jautājumiem, kā tas iespējams, LM nav atbildējis. Arī «Nekā personīga» intervija atteikta.

Tirgo par dempinga cenām

Polijas žurnālists tam centies izsekot, sākot no Liepājas Metalurga pagalma, kurā no 40 kravas mašīnām 28 bija no Polijas. Kāds poļu autovadītājs atklājis, ka maršrutā Polija-Latvija brauc vismaz reizi nedēļā, turpceļā ved metāllūžņus, lai rūpnīca varot pastāvēt, bet atpakaļceļā uz Poliju vedot tēraudu. Polijas robežas pusē žurnālisti paši pārliecinājušies, ka nelegālo Liepājas metālu par dempinga cenām bez problēmām tirgo internetā. Kādas firmas pārstāvis piedāvājis žurnālistam 500 tonnas rievoto tērauda stieņu no Liepājas iegādāties par 1860 zlotiem par tonnu, pamatojot lēto cenu ar to, ka vedot pa taisno no rūpnīcas. Cilvēks, kurš piedāvāja neticami lēto Metalurga produkciju, arī tika uzmeklēts. Viņš atradās Polijas pilsētā Šematičos kārtējā dzīvoklī reģistrētā firmiņā un bija tikai viens no starpniekiem ķēdē.

«Ja viņa (shēma) tāda ir un ja viņa tā darbojas, tad šie cilvēki ir nopelnījuši miljonus, kuri nav nonākuši uzņēmuma budžetā. Līdz ar to es saku – tā ir tāda barbariska apgrozāmo līdzekļu izgrābšana no uzņēmuma, neradot nekādu pievienoto vērtību un neko nedodot šim uzņēmumam klāt,» tā raidījumam atzina Inta Ozoliņa, Metāllūžņu pārstrādes uzņēmuma Tolmets valdes priekšsēdētāja. Ozoliņa pieļauj, ka LM īpašnieku vēlme pelnīt nelegāli caur starpniekiem ārzemēs, varēja būt iemesls, kāpēc LM savulaik atteicās turpināt iepirkt metāllūžņus no Tolmeta, nosakot neizdevīgu cenu.

Ar darbiniekiem plāno piketu pie valdības ēkas

Tikmēr 4.aprīlī Liepājas Metalurga (LM) lielākais īpašnieks Sergejs Zaharjins pirmoreiz divu mēnešu laikā kopš paziņojumiem par draudošo uzņēmuma bankrotu beidzot tikās ar izmisušajiem rūpnīcas strādniekiem. Sanāksme notika aiz slēgtām durvīm. LM darbiniece Inese Gausena sacīja, ka Zaharjins piedāvājis autobusus braukšanai uz Rīgu piketēt pie Ministru kabineta, lai valdība nevilcinās ar atbalstu. Pašlaik viss liecina, ka pikets varētu būt 16.aprīlī. Neviens no «Nekā personīga» aptaujātajiem strādniekiem nevarēja apstiprināt, ka Zaharjins būtu atradis kādu investoru vai būtu gatavs uzņēmuma glābšanā ieguldīt arī savu naudu. «Viņam nav tās naudas, ko viņam ieguldīt! Es viņam ticu!» sacīja LM strādnieks Artis Mažaiks.

Zaharjins pēdējās nedēļas laikā bija Turcijā, iespējams, runāja tur arī ar investoriem. Raidījums ieguvis foto, kur Zaharjins ar kundzi Stambulā piedalās kādā jubilejā. Tās gaviļnieks bija baltkrievu miljardieris Jurijs Čižs, kuru Eiropas Savienība iekļāvusi «melnajā sarakstā», kuram Eiropa iesaldējusi līdzekļus un aizliegusi ieceļot un kurš nevarētu oficiāli investēt Latvijā.

Komentāri (356)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu