Kiprā izraisa paniku baumas par jaunu noguldījumu nodokli (40)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Panikas pārņemti Kipras iedzīvotāji piektdien veidoja garas rindas pie bankām saistībā ar baumām, ka tiks noteikts jauns nodoklis noguldījumiem, lai valsts varētu saņemt starptautisko aizdevumu, ko gan varas iestādes noliedza. Šī vēsts izplatījās ar īsziņu starpniecību.

Baumām piektdien izplatoties, banku klienti veidoja garas rindas pie komercbanku filiālēm, tādēļ valdība izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka baumas ir nepamatotas.

«Tāds jautājums nekad netiks izskatīts vai aplūkots, tādēļ mēs kategoriski paziņojam, ka tāds jautājums nepastāv pat ne kā ierosinājums,» paziņoja Finanšu ministrija un piebilda, ka ar aizdevēju troiku – Eiropas Savienību (ES), Eiropas Centrālo banku un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) – parakstītais saprašanās memorands neparedz papildu pasākumus noguldījumu aplikšanai ar nodokļiem.

Kipras Finanšu ministrija paskaidroja, ka tiek īstenota 25.martā ar eiro zonas valstu finanšu ministru grupu jeb eiro grupu panāktā vienošanās par Kipras banku sektora restrukturizāciju un banku sistēma «ir uz stabilizācijas un konsolidācijas ceļa».

Paniku izraisījušās ziņas, ka tiek plānots noteikt vispārēju nodokli noguldījumiem, kas pārsniedz 100 tūkstošus eiro (70 tūkstošus latu), lai to pārvērstu valsts lielākās komercbankas «Trapeza Kiprou» («Bank of Cyprus «) akcijās, noliedza arī Kipras centrālā banka.

«Noraidām to, jo tāda rīcība nav paredzēta eiro grupas pieņemtajos politikas lēmumos,» uzsvēra Kipras centrālā banka.

Arī Kipras komercbanku uzraudzības institūcija aicināja klientus ignorēt baumas, kas tika izplatītas ar īsziņu palīdzību.

Starptautiskā aizdevuma nosacījumi paredz, ka Kipra saņems desmit miljardu eiro (septiņu miljonu latu) lielu aizdevumu, ja pati spēs iegūt 5,8 miljardus eiro (četrus miljardus latu). Sākotnēji izskanēja, ka šo naudu Kipra iegūs, apliekot ar nodokli noguldījumus bankās.

Jau vēstīts, ka Kipra ir nonākusi finanšu grūtībās, jo tās banku sektoram ir liela ekspozīcija uz krīzes smagi skarto Grieķiju. Eiro zonas finanšu ministru grupas sanāksmē Briselē 24.martā tika apstiprināti starptautiskā aizdevuma nosacījumi Kiprai, lai novērstu Kipras banku sistēmas sabrukumu un valsts aiziešanu no eiro zonas.

Nosacījumi paredz, ka Kipras otra lielākā banka «Laiki Trapeza» («Popular Bank of Cyprus») tiks likvidēta, bet tajā esošie noguldījumi ES garantēti apdrošinātajā apmērā – līdz 100 tūkstošiem eiro (70 tūkstošiem latu) – tiks pilnībā kompensēti. «Laiki Trapeza» tiks sadalīta «labajā» un «sliktajā» bankā, un «labās» bankas aktīvi tiks pievienoti lielākajai komercbankai «Trapeza Kiprou» («Bank of Cyprus»).

Starptautiskajiem aizdevējiem tuvāko nedēļu laikā vēl būs jāizlemj, kādu nodevu noteikt lielajiem noguldījumiem «Trapeza Kiprou», kas pārsniedz 100 tūkstošus eiro.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu