Dombrovskis konkurētspējas palielināšanai rosina izmantot zaļo potenciālu (67)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Uzrunājot Baltijas jūras foruma dalībniekus, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien Sanktpēterburgā aicināja konkurētspējas palielināšanai izmantot zaļo potenciālu, uzzinājām Ministru kabinetā.

Tādējādi tiek veicināta ne tikai nākamās paaudzes ražošanas attīstība, bet arī ekoloģiski atbildīgs patēriņš, uzrunā uzsvēris premjers. Viņš arī pieminēja pirms mēneša Rīgā notikušo Ziemeļu nākotnes forumu, kurā foruma dalībnieki tika aicināti pievērsties zaļās ekonomikas konkurētspējai.

«Ierastās ekonomikas darbības var veikt arī «zaļāk». Piemēram, aizvien svarīgāk ir rast rentablus risinājumus piesārņotāju emisiju samazināšanai. Šos risinājumus var meklēt uzņēmumi vai tos var piedāvāt valdības,» paudis Dombrovskis. Kā piemēru viņš minēja Latvijas rīcību, ieviešot saistošos ierobežojumus tādu veļas mazgāšanas līdzekļu tirdzniecībā, kuri satur fosfātus. Bet kā pozitīvu piemēru viņš minēja Latvijā ražotos ekoloģiskos tīrīšanas līdzekļus, kas nesatur fosfātus.

Runājot par ekonomiku, Dombrovskis uzsvēra, ka to nevar nodrošināt bez drošiem un pastāvīgiem enerģijas resursiem, kas ir viena no reģionālās sadarbības prioritātēm. Šajā ziņā Latvija īpaši atbalsta jūras telpisko plānošanu, kas ir iekļauta Latvijas likumdošanā par ekosistēmas pieejas īstenošanu cilvēku darbībai jūrā.

Uzrunā Dombrovskis arī aicināja neignorēt citu būtisku jautājumu - klimata pārmaiņas, kur zinātniskie pētījumi neatstājot vietu šaubām par to, ka klimata pārmaiņas ietekmē arī Baltijas jūras reģionu. «Pielāgošanās klimata pārmaiņām un to seku mazināšanai ir jābūt šā reģiona prioritātēm. Klimata pārmaiņas var mazināt tās pūles, kas ir ieguldītas, lai cīnītos ar jūras piesārņojumu, ietekmēt ekosistēmas noturību, kā arī attīstību piekrastē un jūrā. Pēdējos gados mēs esam pieredzējuši palielinātu nokrišņu daudzumu, biežākas vētras, izteiktākus sausuma periodus, krasta eroziju un izmaiņas iekšzemes ūdeņu režīmā - tas viss ietekmē ekonomiku un mūsu dzīves sociālās jomas,» foruma dalībniekiem teica politiķis. Viņaprāt, klimata pārmaiņas rada papildu spriedzi trauslajai Baltijas jūras ekosistēmai.

Jautājumā par klimata pārmaiņām Dombrovskis pieminēja arī Latvijas paveikto šajā ziņā, piemēram, Latvija ir sākusi darbu nacionālās stratēģijas pielāgošanās klimata pārmaiņām sagatavošanā, un pie šā jautājuma strādājot arī citas valstis. Dombrovskis rosināja reģionā atbalstīt ciešāku sadarbību starp zinātniekiem un lēmējinstitūcijām.

Uzrunas noslēgumā premjers uzsvēra, ka Baltijas jūras reģions ir nozīmīgs ne tikai valstīm, kas atrodas pie jūras, bet arī visai Eiropai, jo šā reģiona valstu rīcība būtiski ietekmē tādu lēmumu pieņemšanu, kas saistīti ar jūras nākotni kopumā.

Jau ziņots, ka Dombrovskis šodien un rīt Sanktpēterburgā piedalās ikgadējā Baltijas jūras forumā. Šogad forumā plānots apspriest Baltijas jūras vides stāvokļa uzlabošanu un turpmākos soļus reģionālās sadarbības stiprināšanā, tostarp izmantojot publiskā un privātā sektora sadarbības iespējas.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu