Pensionāri par mazu pensiju uzskata 200 latu (182)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Pensionāru federācijā (LPF) uzskata, ka maza pensija ir pensija minimālās algas apmērā, kas pašlaik ir 200 latu mēnesī, noskaidroja aģentūra BNS.

Teorētiski mazo pensiju indeksācija netiek izslēgta jau šā gada laikā

«Orientējoši tās varētu būt pensijas, kas ir zem minimālās algas, un mēģināsim cīnīties par to, lai lielākā apmērā tiktu indeksētas pensijas tiem, kuriem ir lielāks darba stāžs,» dienu pēc tikšanās ar premjeru sacīja LPF vadītājs Andris Siliņš.

Pensiju indeksāciju Latvijā plānots atsākt 2014.gadā, kas bija iesaldēta vairākus gadus krīzes dēļ, bet premjers Valdis Dombrovskis ceturtdien pēc tikšanās ar pensionāriem norādīja, ka teorētiski mazo pensiju indeksācija netiek izslēgta jau šā gada laikā, ja būs zināmi uzlabojumi budžeta ieņēmumos.

Labklājības ministre Ilze Viņķele atzina, ka izšķirošs būs LPF viedoklis, ko uzskatīt par mazu pensiju.

«Mazu pensiju jēdziens būs jāprecizē. Mēs varam lūkoties dažādi, tas var būt iztikas minimuma apmērs, bet pašlaik tas ir diskusiju jautājums, un izšķirošs būs Pensionāru federācijas viedoklis,» pastāstīja Viņķele.

LPF vadītājs Siliņš uzsvēra, ka vispirms būs jāvienojas par to, cik liela summa tiks atvēlēta pensiju indeksācijai šogad un «vai vispār tiks atvēlēta». «Viss būs atkarīgs no tā, par kādu summu vienosimies. Ja tie būs pieci vai septiņi miljoni, meklēsim formulu,» teica Siliņš.

Pensionāru prasības gan ir daudz lielākas – indeksēt pensijas visiem un par visu krīzes laiku, kas būtu apmēram 7,1% apmērā.

Diskusijas turpmāk par šo jautājumu pārcelsies uz konsultatīvo padomi, kas risinās tieši pensiju jautājumus un tiks veidota pie Labklājības ministrijas.

Mazākās vecuma pensijas Latvijā ir līdz 50 latiem

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati liecina, ka mazākās vecuma pensijas Latvijā ir līdz 50 latiem, ko saņem apmēram pieci tūkstoši cilvēku, bet lielākās pārsniedz tūkstoti latu, ko saņem 1098 iedzīvotāji.

53% pensionāru vecuma pensijas svārstās no 150 līdz 200 latiem mēnesī, 18% saņem no 100 līdz 150 latiem mēnesī, lielākas par 200 latiem – 24%, bet mazāk par simts latiem mēnesī saņem 6% vecuma pensionāru.

Latvijā vecuma pensiju saņem vairāk nekā 480 tūkstoši iedzīvotāju.

Komentāri (182)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu