Pārejas uz eiro laikā plāno intensīvāk kontrolēt cenas (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Pārejas no latiem uz eiro laikā plānots intensīvāk kontrolēt cenas tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās, teikts šodien valdībā uzklausītajā ziņojumā par janvārī un februārī paveikto eiro ieviešanā.

Ievērojot Eiropas Komisijas rekomendācijas par intensīvākām cenu kontroļu pārbaudēm tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās un nevalstisko organizāciju lielāku iesaistīšanu kontroļu nodrošināšanā, Ekonomikas ministrija plāno intensificēt Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) plānotās pārbaudes, tai skaitā aktīvāk iesaistot patērētāju nevalstisko organizāciju pārstāvjus.

Papildu tam Konkurences padome nodrošinās tirgus dalībnieku aizliegto vienošanos kontroli un iespējamo aizliegto vienošanos prevenciju pārbaudes.

Ziņojumā teikts, ka paralēlās un latu un eiro cenu atspoguļošanas periodā no šā gada oktobra līdz decembra beigām līdzšinējo 1404-1872 cenu kontroļu pārbaužu skaits tiktu palielināts līdz 4056-5408 pārbaudēm. 2014.gada janvārī PTAC pārbaudes varētu veikt intensīvāk nekā iepriekšējā periodā, un līdzšinējo 600 pārbaužu skaits tiktu palielināts līdz 2400 pārbaudēm, kurās tiktu veikti arī kontrolpirkumi. Laikā no nākamā gada februāra līdz jūnija beigām, kad noslēgsies paralēlās cenu atspoguļošanas periods, līdzšinējo 1512-2016 cenu kontroļu skaits tiktu palielināts līdz 4536-6048 pārbaudēm.

Lai ātrāk reaģētu uz sūdzībām un būtu tuvāk pārbaudāmajiem objektiem, nepieciešams lielāks Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas (PIAA) atbalsts. PIAA ir 12 reģionālās nodaļas, kuru pārstāvji varētu atbalstīt PTAC pārbaudes, veicot apsekojumus un informējot tirgotāju un pakalpojumu sniedzējus, īpaši reģionos, teikts ziņojumā.

Patlaban plānots PTAC kontrolēm piesaistīt sešus nevalstisko organizāciju darbiniekus, kas pārbaudes veiktu savā reģionā. Lielākai efektivitātei un ātrākai reaģēšanai uz patērētāju sūdzībām iespējams piesaistīt lielāku patērētāju nevalstisko organizāciju darbinieku skaitu, kas varētu veikt apsekojumus tirdzniecības vietās, par kurām saņemtas sūdzības, daudz ātrāk un efektīvāk, nekā nosūtot uz attālākiem reģioniem PTAC vienības no Rīgas vai Daugavpils. Iespējams pārbaudēm papildu piesaistīt līdz 22 nevalstisko organizāciju darbiniekiem.

Lai nodrošinātu pārbaužu intensificēšanu, Ekonomikas ministrijai nepieciešams papildu finansējums. Papildu budžeta finansējuma pieprasījums un tā apjoms patlaban tiek skaņots ar Finanšu ministriju un citām iesaistītajām institūcijām.

Valdība arī noteicas, ka Tieslietu ministrijai līdz 1.jūnijam tiek pagarināts termiņš, kurā jāiesniedz Finanšu ministrijā informāciju par «Eiro ieviešanas kārtības likuma» piemērošanas gadījumiem savā atbildības sfērā.

Kā ziņots, Latvija marta sākuma lūdza Eiropas Komisijai un Eiropas Centrālajai bankai sagatavot novērtējumu par Latvijas tautsaimniecības gatavību pievienoties eirozonai.

Latvija vēlas pievienoties eirozonai 2014.gada janvārī.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu