EK pret Lietuvas dzelzceļa uzņēmumu; saskata konkurences pārkāpumu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Komisija ir sākusi oficiālu izmeklēšanu pret Lietuvas dzelzceļa uzņēmumu AB Lietuvos geležinkeliai («LG»), lai noskaidrotu, vai tas, demontējot sliežu ceļu, ir ierobežojis konkurenci Lietuvas un Latvijas dzelzceļa pārvadājumu tirgū un pārkāpis ES noteikumus, kas aizliedz dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Šā sliežu ceļa demontāža varēja liegt klientiem iespēju izmantot citu dzelzceļa uzņēmumu pakalpojumus kravas pārvadājumiem starp Lietuvu un Latviju.

Procedūras sākšana nozīmē, ka šī lieta tiks izskatīta prioritārā kārtā, bet netiek iepriekš pieņemts, ka pārkāpums tiešām noticis.

LG 2008. gada septembrī pārtrauca izmantot sliežu ceļu, kas savieno Lietuvu un Latviju. Mēnesi vēlāk LG šo sliežu ceļu demontēja, un kopš tā laika tas nav atjaunots. Līdz ar to ir samazinājies dzelzceļa savienojumu skaits starp Lietuvu un Latviju starptautiskajiem kravu pārvadājumiem. Šāda rīcība varētu ierobežot konkurenci Lietuvas un Latvijas dzelzceļa pārvadājumu tirgū un jo īpaši liegt klientiem iespēju nosūtīt dzelzceļa kravas uz Latviju, izmantojot citu dzelzceļa uzņēmumu pakalpojumus.

Pamatojoties uz sūdzību, Komisija 2011. gadā veica pārbaudi LG telpās (skatīt MEMO/11/152). Komisijas izmeklēšana tagad vērsta uz to, lai izskatītu sliežu ceļa demontāžu un LG vēlāko rīcību.

Līgums par Eiropas Savienības darbību (102. Pants) aizliedz ļaunprātīgi izmantot dominējošu stāvokli, ja tādējādi tiek ietekmēta tirdzniecība vai tiek ierobežota konkurence. Pretmonopola regulā (Padomes Regula Nr. 1/2003) ir noteikts, kā Komisija un valstu konkurences iestādes piemēro minēto Līguma pantu.

Regula (11. panta 6. Punkts) paredz, ka pēc tam, kad EK sāk izmeklēšanu, vietējās konkurences iestādes attiecīgajā lietā vairs nevar pašas piemērot ES konkurences noteikumus. Turklāt valstu tiesas nedrīkst pieņemt nolēmumus, kas būtu pretrunā EK plānotajam lēmumam konkrētajā procedūrā.

Tiesību aktos nav noteikts termiņš, kurā jāpabeidz pretmonopola lietas izmeklēšana. Izmeklēšanas ilgums ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, tostarp lietas sarežģītības, uzņēmuma pretimnākšanas Komisijas izmeklēšanā un aizstāvības tiesību izmantošanas.

Komisija ir informējusi LG un Lietuvas un Latvijas konkurences iestādes par procedūras sākšanu šajā lietā. Sīkāka informācija par šo izmeklēšanu būs pieejama Komisijas publiskajā lietu reģistrā ar lietas numuru AT.39813.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu