Butkevičs: Lietuva eiro ieviesīs 2015.gadā (10)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lietuva eiro varētu ieviest jau 2015.gadā, ceturtdien uzturoties darba vizītē Tallinā, paziņoja Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

(Papildināts viss teksts.)

«Ja viss ritēs saskaņā ar plānu, Lietuva uz eiro pāries 2015.gadā,» uzsvēra Butkevičs, piebilstot, ka turpmākos divus gadus viņa valsts aktīvi gatavosies vienotās Eiropas valūtas ieviešanai.

«Mēs pilnībā atbalstām Latviju un ejam to pašu ceļu,» viņš paziņoja, komentējot Latvijas centienus eiro ieviešanā. Latvija eiro gatavojas ieviest 2014.gadā, bet Igaunija to izdarīja jau 2011.gadā.

Piektdien Butkevičs par šo jautājumu vienojies ar Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāju Vitu Vasiļausku.

«Vienojāmies īstenot ļoti ambiciozu plānu - 2015.gadā pievienoties eirozonai,» viņš sacījis žurnālistiem. Pēc premjera teiktā, tuvākajā laikā valdība pieņems lēmumu izveidot komisiju, kas raudzīsies, vai Lietuva neattālinās no Māstrihtas kritērijiem.

Vienlaikus Lietuvas valdības vadītājs uzsvēris, ka inflācijas samazināšanu nav paredzēts panākt ar piespiedu līdzekļiem. «Jāatzīst, ka tas būtu pavisam nepopulāri un Eiropas Komisija to ievērotu. Un tad, ja mēs ieviestu eiro, visticamāk, notiktu inflācijas lēciens,» viņš prognozējis.

Butkevičam piebalsojis arī Lietuvas Bankas vadītājs. Viņš pieminējis, kad Lietuva pirms vairākiem gadiem jau nesekmīgi mēģināja iestāties eirozonā, un piebildis, ka šādu scenāriju negribētos atkārtot. «Solīda un droša iekļaušanās eirozonā - pēc tā mēs tiecamies,» piebildis Vasiļausks.

Lietuvas finanšu ministrs Rimants Šadžus savukārt norādījis, ka valsts parāda kritērijam Lietuva atbilst ar ļoti lielu rezervi, savukārt valsts budžeta deficīta kritērijs tiks izpildīts, jo valdība apņēmusies ievērot fiskālo disciplīnu.

«Nav tā, ka Māstrihtas kritēriji būtu sadomāti, lai pamocītu valstis, kurām vajadzīgs eiro. Atbilstība Māstrihtas kritērijiem liecina, ka valsts ekonomika attīstās stabili un uz veselīgiem pamatiem. (..). Ja mēs neļausim veidoties «burbuļiem» nekustamā īpašuma vai citos tirgos, ja spēsim kontrolēt ēnu ekonomiku, ja mums izdosies normāli sakārtot nodokļu sistēmu, tad Lietuva atbildīs šiem kritērijiem, un tas nozīmēs, ka mēs tiešām esam gatavi ieviest eiro,» viņš spriedis.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu