Rīgas satiksmes šefs nepaskaidro mikriņu pārvadājumu iepirkumu (92)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» priekšnieks Leons Bemhens neatsaucās Rīgas domes opozīcijas deputātu aicinājumam piedalīties frakcijas sēdē un skaidrot iepirkuma konkursu par pārvadājumiem mikroautobusos - viņš uz tikšanos neieradās. Satraukumu rada fakts, ka uzvarējusī firma izveidota tikai dažas dienas pirms iepirkuma konkursa noslēguma.

Uzvar dažas dienas «veca» firma

Deputātu frakcijas vadītājs Olafs Pulks izteica nožēlu, ka pašvaldībai piederošas kapitālsabiedrības priekšsēdētājs nav ieradies tikties ar otro lielāko domes frakciju, lai publiski paskaidrotu noslēgto līgumu par pārvadājumiem mikroautobusu maršrutos.

Pulks apšaubīja, ka pilnsabiedrība «Rīgas mikroautobusu satiksme», kas izveidota dažas dienas pirms iepirkuma konkursa noslēguma un līdz šim nav pārvadājusi nevienu pasažieri, varēs pildīt tai uzticētos pienākumus. Deputāts pauda bažas, ka rīdzinieki varētu palikt bez pieprasītā pakalpojuma, kuru izmanto ap 10 miljoni pasažieru gadā.

«Tas, ka [ar pilnsabiedrību saistītais «Rīgas satiksmes» Elektronisko norēķinu un projektu daļas vadītājs Aleksandrs] Brandavs ir «Gods kalpot Rīgai» biedrs, nedod garantijas, ka pakalpojums tiks sniegts atbilstošā kvalitātē,» uzsvēra Pulks.

Konkursa norise vērtējama kā necaurspīdīga

Deputāts Juris Viņķelis savukārt atgādināja, ka «Vienotības» deputāti jau iepriekš aicinājuši kapitāldaļu turētāju neslēgt līgumu ar pilnsabiedrību, kas atzīta par iepirkuma konkursa uzvarētāju, jo pastāvēja interešu konflikta pazīmes, turklāt konkursa norise vērtējama kā necaurspīdīga, kā rezultātā par konkursa nolikumam atbilstošu atzīts tikai viens pretendents un ar to pašu noslēgts līgums. «Šaubos, ka tāds darījums ir rīdzinieku interesēs,» domā Viņķelis.

«Vienotības deputāti» par Bemhena neierašanos plāno informēt kapitāldaļu turētāja pārstāvi, Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC). Deputāti aicinās nodrošināt Bemhena klātbūtni kādā no nākamajām deputātu frakcijas sēdēm, lai pārrunātu visus ar mikroautobusiem saistītos jautājumus atklātā diskusijā. «Tas būtu labas pārvaldības piemērs, ja notiktu publiska saruna par šo jautājumu. Mums ir jārūpējas par to, kā tiek tērēta rīdzinieku nauda,» uzsvēra Pulks, norādot, ka pašvaldība ik gadu uzņēmumam piešķir ap 60 miljonu latu lielu dotāciju.

Bemhenam bijusi cita, nepārceļama tikšanās

Deputāts Kārlis Strēlis gan ironizēja, ka «Ušakovam jau nav laika, viņam jātaisa reklāmas klipi». Frakcijas sēdē, kurā bija aicināts piedalīties Bemhens, bija ieradusies arī «Vienotības» Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte.

«Rīgas satiksmes» pārstāve Baiba Bartaševiča skaidroja, ka Bemhens uz deputātu aicinājumu ierasties Rātsnamā nav varējis atsaukties, jo tajā laikā viņam bijusi cita tikšanās, kuru nav bijis iespējams pārcelt, taču viņa uzsvēra, ka deputāti visus interesējošos jautājumus varot iesniegt rakstiski un «Rīgas satiksme» uz tiem atbildēs.

Par iespēju, ka Bemhens varētu ierasties uz kādu no nākamajām «Vienotības» frakcijas sēdēm, Bartaševiča atbildēja izvairīgi, norādot, ka uzņēmuma vadītājam ir ļoti intensīvi saplānots darba grafiks.

Kā ziņots, partijas «Vienotība» Rīgas domes deputāti šodien uz tikšanos uzaicinājuši Bemhenu, lai pārrunātu aktuālo mikroautobusu konkursa jautājumu, kā arī izskatītu pašvaldības budžeta dotācijas lietderību.

«Rīgas domes vadība līdz šim ļoti izvairīgi komentē tā saukto mikriņu līguma noslēgšanu, bet rīdziniekiem ir tiesības zināt, vai Rīgas domei būs jāpalielina budžeta dotācija vēl par 25 miljoniem latu, kā arī tas, vai tuvākajā nākotnē vēl vairāk pieaugs biļešu cenas,» uzsver domē opozīcijā esošās «Vienotības» deputāti.

Sola - pašvaldība neieguldīs neko

Ušakovs iepriekš vairākkārt uzsvēris - noslēdzot 25 miljonus latu vērto līgumu, pašvaldība mikroautobusu biznesā neieguldīšot ne santīma, jo uzņēmējiem pašiem par saviem līdzekļiem būs jāiepērk jauni transportlīdzekļi, savukārt 25 miljoni latu ir ienākumi, kurus pārvadātājs varēs iekasēt no pasažieriem līguma piecu gadu termiņa laikā.

Konkursu IUB apstrīdējis otrs uzņēmums, kas bija iesniedzis savu piedāvājumu, taču no konkursa tika izslēgts, jo iesniegtie dokumenti neatbilda nolikumam.

Konkursā par uzvarētāju atzīta pilnsabiedrība «Rīgas mikroautobusu satiksme», kurā apvienojušies dalībnieki SIA «B-Bus» un tai pilnībā piederošās SIA «Sabiedriskais autobuss» un SIA «Vidlatauto», kā arī «B-Bus» vadītājam Vitālijam Komaram pilnībā piederošā SIA «FPK».

Uzvarējusī pilnsabiedrība ir saistīta ar «Rīgas satiksmei» daļēji piederošās e-talona ieviesējfirmas «Rīgas karte» valdes locekli, partijas «Gods kalpot Rīgai» biedru, «Rīgas satiksmes» Elektronisko norēķinu un projektu daļas vadītāju Aleksandru Brandavu.

Brandavs paralēli darbam divos pašvaldības uzņēmumos nodarbojas ar starppilsētu pasažieru pārvadājumu biznesu. Iepriekš viņa firmu sauca «Blagovest», tagad «B-Bus». Firma pieder Beļģijas uzņēmumam «B-International». Brandavs raidījumam «Nekā personīga» atteicās paust jebkādus komentārus par iepirkuma konkursu, jo viņš neesot ne Latvijas, ne Beļģijas kompānijā - savas daļas Beļģijas uzņēmumā viņš esot pārdevis mēnesi pirms gadu mijas. Taču dati, kurus žurnālisti saņēma no Beļģijas uzņēmumu reģistra, šādas izmaiņas neuzrāda. Vēl vismaz 6.janvārī Brandavs bija firmas «B-International» līdzīpašnieks.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudi par amatpersonu darbības tiesiskumu saistībā ar uzņēmumu «Rīgas satiksme» izsludinātā mikroautobusu pārvadājumu konkursa rezultātiem, tāpēc «Vienotības» deputāti iepriekš aicināja atlikt līguma slēgšanu, tomēr izrādījās, ka līgums par paaugstināta servisa pārvadājumu nodrošināšanu Rīgas pilsētas mikroautobusu maršrutos ar pilnsabiedrību «Rīgas mikroautobusu satiksme» noslēgts jau 4.janvārī - divas dienas pēc tam, kad konkursa rezultāti bija publicēti Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Komentāri (92)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu