FM: latu maiņa pret eiro notiks pēc ES apstiprinātā kursa (620)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā eiro ieviešanā valūtas maiņa notiks pēc oficiālā kursa, ko apstiprinās Eiropas Savienības (ES) Padome 2013.gada jūlijā, informēja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Latvijā eiro ieviešanas scenārijs paredz vienlaicīgu skaidrās un bezskaidrās naudas ieviešanu no 2014.gada 1.janvāra. «Tas nozīmē, ka eiro ieviešanas dienā

pāreja uz eiro notiek gan bezskaidras naudas norēķinos un bankas kontos esošie latu uzkrājumi tiek automātiski konvertēti uz eiro,

gan arī apgrozībā vienlaikus tiek laista eiro skaidrā nauda,» paskaidroja Jarockis.

Pēc viņa teiktā, skaidrās naudas nomaiņai ir paredzēts ilgāks laika periods. Iedzīvotāji savu skaidro naudu bez komisijas maksas varēs apmainīt jebkurā Latvijas komercbankā sešu mēnešu laikā pēc eiro ieviešanas. Savukārt vietās, kur nav pieejamas komercbanku filiāles, naudas apmaiņu visu janvāri bez maksas būs iespējams veikt Latvijas pasta kompānijas «Latvijas Pasts» nodaļās – kopumā 302 apdzīvotās vietās.

Atlikumu izdos eiro

Divas nedēļas par precēm un pakalpojumiem varēs maksāt gan ar latiem, gan eiro. Norēķinoties ar latiem, atlikumu izdos eiro, informēja Jarockis. «Ja kāds lats atradīsies vēlāk, to bez komisijas maksas varēs samainīt pret eiro Latvijas Bankas filiālēs Rīgā, Daugavpilī un Liepājā. Latvijas Banka šo funkciju pildīs neierobežotu laiku, tātad iedzīvotājiem iespēja samainīt valūtu būs vienmēr,» piebilda FM Komunikācijas nodaļas vadītājs.

Jarockis uzsvēra, ka

lata nomaiņa pret eiro norisināsies pēc Eiropas Komisijas stingri noteikta maiņas kursa.

Tā kā lats ir piesaistīts eiro kopš 2005.gada, iekrājumu vērtība nesamazināsies, viņš paskaidroja.

Latvija eiro plāno ieviest 2014.gadā. Nākamā gada sākumā būs zināms, vai Latvijas ekonomiskie radītāji atbilst Māstrihtas kritērijiem, savukārt galīgais lēmums par uzņemšanu eiro zonā tiks pieņemts 2013.gada vasaras sākumā.

Komentāri (620)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu