Protestējošie zemnieki ar traktoriem ierodas Rīgā (177)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šo pēcpusdien Rīgā ieradās protesta traktors, kas ir ceļā uz Briseli, lai pievērstu turienes ierēdņu un Eiropas Savienības iedzīvotāju uzmanību situācijai, kādā zemo tiešmaksājumu dēļ atrodas Baltijas zemnieki.

Brauciens sākās 12.novembrī no Tallinas, bet vakar protesta traktors piestāja Valmierā, kur to pie pašvaldības ēkas sagaidīja vietējo zemnieku atbalstītāju pulks.

Šajā pēcpusdienā 1985.gadā ražotais «Belarus» kopā ar vairāku citu traktoru delegāciju sasniedza Rīgu, kur piestāja Doma laukumā. Kā novēroja TVNET, uz ielām esošie iedzīvotāji šai karavānai, kas galvaspilsētā ieradās policijas eskorta pavadībā, īpašu vērību neveltīja.

Ieplānotajā maršrutā paredzēts, ka tālāk protestētāji dosies uz Bausku, bet piektdien, 16.novembrī, piedalīsies Lietuvas lauksaimnieku pasākumā Kedaiņos.

Savukārt pirms galamērķa sasniegšanas Briselē traktoram paredzēts arī apstāšanās pasākums Berlīnē, kur plānota arī tikšanās ar Vācijas lauksaimnieku organizācijām.

Visas ar akciju saistītās aktivitātes ir saskaņotas ar attiecīgo pilsētu vadību. Savukārt tehnisku iemeslu dēļ visu ceļu līdz Briselei traktors nespēs nobraukt, līdz ar to lielāko daļu maršruta tas tiks vests īpaši noformētā treilerī.

Plānots, ka traktors Briseli sasniegs 22.novembrī, kur notiks Eiropas Savienības (ES) samits par ES daudzgadu budžetu 2014.-2020. gadam. Protesta akcijas norisi sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas organizācijām nodrošina Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA).

Kā ziņots, Latvijas prasība Briselei ir objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu. Tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru.

Komentāri (177)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu