Par pāreju uz eiro jāstāsta tagad nevis nākamgad; bet Finanšu ministrijai tā nešķiet (110)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nākamā gada pirmā puse tiks veltīta grāmatvežu un citu speciālistu informēšanai par eiro ieviešanu Latvijā, savukārt iedzīvotāju intensīvāka informēšana sāksies tikai gada otrajā pusē, stāsta Finanšu ministrijas (FM) Eiro projekta vadītāja Dace Kalsone.

«Nākamā gada pirmais pusgads vairāk tiks veltīts profesionālās vides informēšanai. Pavasarī būs vairāk semināru grāmatvežiem, kasieriem, nozaru speciālistiem par to, kas mainās viņu darbā pārejas posmā, kamēr ieviesīsim jauno valūtu. Protams, tas būs arī otrajā pusgadā, taču sākam jau pirmajā un sākam ar profesionālās vides informēšanu,» teica Kalsone.

Tikai no nākamā gada vidus informācijas kampaņa būs orientēta uz iedzīvotājiem

«Savukārt no gada vidus, tuvojoties eiro dienai, informācija būs ļoti orientēta jau uz iedzīvotājiem, jo būs svarīgi iepazīstināt iedzīvotājus ar to, kā notiks pārejas process. Patlaban jau viss šis process ir praktiski fiksēts eiro ieviešanas likumprojektā, taču tad šīs lietas vienkāršā un iedzīvotājiem saprotamākā valodā tiks vēlreiz izstāstītas,» paskaidroja Eiro projekta vadītāja.

Viņasprāt, informācijas kampaņa samazinās iedzīvotāju pesimismu par eiro. «Tā neziņa un skepse, kas pašlaik ir jūtama pret eiro, ir saprotama, jo mēs esam konservatīvi. Taču tad, kad mēs zināsim, par ko ir runa, attieksme arī mainīsies. Ja cilvēks zina, viņam nav baiļu vai bažu. Kad esi informēts, tad arī parādās cita attieksme, jo tad ir saprotamas priekšrocības, process, kā tas viss notiks,» atzina Kalsone.

«Būs tiešie pasta sūtījumi iedzīvotājiem, kuros būs gan informācija, kā veikt valūtu maiņu, gan līdzīgi kā igauņiem izgatavotas īpašas konvertācijas kartītes, kurās viegli būs ieraugāms, cik eiro valūtā būs vairākas populārākās summas latos. To ir ērti paņemt līdzi un pārbaudīt cenas. Būs arī daudz informācijas masu medijos. Tas viss būs līdzsvarots. Galvenais uzsvars, lai iedzīvotājiem būtu drošība un viņi zinātu, kā praktiski notiks šī maiņa. Es esmu pārliecināta, ka tad, kad būs skaidras šīs praktiskās lietas, mainīsies arī iedzīvotāju līdzšinējais konservatīvisms,» sacīja Kalsone.

Viņa piebilda, ka nākamgad otrajā pusgadā būs ne tikai informēšanas kampaņa, bet arī praktiski sagatavošanās darbi. «Tad sāksies arī banknošu un monētu loģistikas jautājumu risināšana. Tad būs jāveic arī kases aparātu pārprogrammēšana, sākoties paralēlai cenu atspoguļošanai, būs arī darbs ar paralēlo cenu noteikšanu,» klāstīja Kalsone.

Latvija eiro plāno ieviest 2014.gadā.

Komentāri (110)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu