Valsts iestādēs četru gadu laikā par 26% mazāk darbinieku (50)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Salīdzinājumā ar 2008.gadu šogad valsts budžeta iestādēs nodarbināto skaits sarucis par 26,1%, bet tēriņi atlīdzībai samazinājušies par trešdaļu, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkoptā informācija.

Valsts budžeta iestādēs vidējais nodarbināto skaits šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2008.gadu, samazinājies no 79 000 līdz 58 100 nodarbināto - par 26,1% jeb 20 600 nodarbināto.

Patlaban pieejamie jaunākie dati par 2012.gada otro ceturksni rāda, ka valsts budžeta izdevumi atlīdzībai šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2008.gada otro ceturksni samazinājušies no 237,3 miljoniem latu līdz 154 miljoniem latu jeb par 35%, aģentūru LETA informēja FM.

Valsts budžeta izdevumi atlīdzībai 2008.gadā bija 895,2 miljoni latu, bet 2011.gadā par 34% mazāk - 591 miljons latu.

Jāstrādā pie efektivitātes un motivācijas

Valsts pārvalde pēdējo gadu laikā ir samazināta, uzsver FM. Taču, lai nodrošinātu izvirzīto mērķu sasniegšanu, valsts pārvaldei jābūt efektīvai, profesionālai un motivētai, šādu FM speciālistu viedokli pauda ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

FM iepriekš jau vairākkārt norādījusi uz augsto personāla mainību un grūtībām aizpildīt vakances - FM pērn personāla mainība bija 19%. 2011.gadā ministrijā tika izsludināti 68 vakanto amatu konkursi, bet 23 amatu konkursi tika noslēgti bez rezultāta.

FM iepriekš arī uzsvērusi, ka iestādei, zaudējot kvalificētu un pieredzējušu personālu, pastāv problēmas nodrošināt funkciju izpildi, īpaši ņemot vērā, ka jāgatavojas Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā 2015.gadā.

Prezidents: mūsu pārvalde - dārga un mazefektīva

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš medijiem izteicies, ka Latvijā radīta dārga un mazefektīva valsts pārvalde, ar kādu «nepaies ne desmit gadi, kā mēs pazudīsim».

Kā uzskata Bērziņš, pašreizējā valsts pārvalde ir pārāk liela tik mazai valstij kā Latvija. «Nedrīkst vadīt valsti ar diviem miljoniem iedzīvotāju tāpat kā valsti ar 40-50 miljoniem iedzīvotāju. Tas ir muļķīgi. Kāpēc jāsamierinās ar muļķību?» sacīja Bērziņš.

Viņš ir pārliecināts, ka ekonomisko krīzi Latvija pārvarējusi, pateicoties uzņēmējiem, nevis valsts pārvaldei.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu