Rīgas lidostā modernākais kontroles vadības centrs reģionā (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas lidostā atklāts modernākais kontroles vadības centrs visā Austrumu un Ziemeļeiropā! Tā izveidē izmantotas visjaunākās tehnoloģijas, kas ievēro katru nestandarta kustību vai aizdomīgu priekšmetu.

Jaunais lidostas kontroles vadības centrs fiksē katra lidostas apmeklētāja, pasažiera un darbinieka kustību. Ja kameras fiksē kaut ko neierastu vai potenciāli bīstamu, šajā telpā atskan zvans, piemēram, ka cilvēks pienāk pie žoga.

Operatīvā vadības centra izstrādātāji demonstrē tā plašās iespējas. Zvans ieskanas neskaitāmas reizes – gan tad, kad cilvēki atrodas neatļautās vietās, gan tad, kad it kā nejauši kaut kur lidostas teritorijā tiek atstāta soma.

«Citrus Solutions» Risinājumu daļas direktors Edmunds Ceriņš saka: «Šī sistēma pilda vairākas funkcijas - viņa māk pildīt atstāto mantu funkciju bez cilvēku līdzdalības, viņa māk noteikt virzienus, viņa māk atšķirt cilvēku no pārējiem tipa objektiem, kas ir mašīna, dzīvnieki, koki, lapas, tādi objekti, ko standarta sistēmas nespēj.»

Pēc zvana klātesošie drošības dienestu darbinieki reaģē un izpēta situāciju sīkāk, ja nepieciešams, pa rāciju aicinot kolēģus aiziet uz notikuma vietu klātienē. Agrāk lidostas vadības centrs atradies 15 kvadrātmetru lielā telpā bez nepieciešamajām kondicionēšanas iekārtām un visu kameru logiem sekoja cilvēka acis. Tagad šo izsekošanas funkciju veic dators, bet cilvēkam atliek vien pievērst uzmanību signāliem.

Lidostas «Rīga» Drošības departamenta direktors Raimonds Lazdiņš norāda: «Šis centrs ir domāts un veidots tā, lai tehnika rādītu vietu, kurā ir noticis kāds no negadījumiem, lai rādītu to, kur atrodas tuvākais cilvēks, kas var steigties palīgā un novērst šo negadījumu, un tas, bez šaubām, ne tikai padara ātrāku reaģēšanas funkciju, bet arī samazina izmaksas uz to, ka tu nebrauc no tālākā gala, lai reaģētu uz tuvāko punktu.»

Lidostas «Rīga» valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse: «Šī ir tā pirmā reize, kad mēs savienojam visus dienestus kopā, sākot ar ugunsdzēsējiem, muitu, policiju, drošības policiju, robežsardzi – visi dienesti strādā vienā telpā. Šobrīd lidostā visi šie dienesti ir izmētāti un, lai sazinātos viens ar otru, viņi faktiski izmanto mobilos telefonus, tieši tādus pašus kā mēs.»

Līdzās kontroles vadības centram izveidota arī speciāli aprīkota servera telpa, kurā tiek uzturēts arī īpašs klimats. Tāpat atjaunots arī viens kontrolpunkts, ko pārsvarā izmanto lidostas darbinieki, lai nokļūtu inženiertehniskajā un tā saucamajā sterilajā zonā, kur nedrīkst ienest neatļautus priekšmetus. Šie abi projekti izmaksājuši 1,65 miljonus latu, kas segti no lidostas līdzekļiem. Paralēli tam šobrīd tiek mainītas arī izejošo pasažieru bagāžas rentgeniekārtas. 2015.gadā lidosta «Rīga» plāno pretendēt uz pasaulē drošākās lidostas statusu kategorijā līdz 5 miljoniem pasažieru.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu