SVF: bezdarbs pasaulē saglabājas nepieņemami augstā līmenī (31)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bezdarbs pasaulē saglabājas nepieņemami augstā līmenī, ceturtdien atzina Starptautiskais Valūtas fonds (SVF). Savā 2012.finanšu gada darbības pārskatā SVF norāda, ka pasaulē bez darba ir vairāk nekā 200 miljoni cilvēku, un tas ir nepieņemami liels skaits.

Sevišķi lielas bažas fonds pauž par vairākām Dienvideiropas valstīm, kur darbu nevar atrast aptuveni puse jauniešu. «Lai vairotu darba ražīgumu un palielinātu dalību darbaspēkā, ir nepieciešamas strukturālās reformas, kas bezdarbniekiem sniegtu finansiālu atbalstu un nodrošinātu apmācību,» sacīts SVF pārskatā.

Turklāt, pēc fonda pārliecības, ir jāīsteno pasākumi mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanas veicināšanai, jo šie uzņēmumi nodrošina daudz darbavietu.

SVF arī uzsver, ka fiskālā konsolidācija nevar būt vienīgais risinājums ekonomikas problēmām. Fonds brīdina, ka zemas ekonomikas izaugsmes apstākļos fiskālā konsolidācija īstermiņāvar izraisīt valstu parādu apmēru pieaugumu.

Lai nodrošinātu ilgstošu ekonomikas pieaugumu, ir nepieciešama turpmāka iedarbīga starptautiskā sadarbība, kāda tika īstenota finanšu krīzes aizsākumā, ir pārliecināts SVF.

«Fiskālajai konsolidācijai ir pakāpeniski jāturpinās, taču tai jābūt strukturētai, lai nepieļautu pārmērīgu pieprasījuma kritumu īstermiņā,» pauž SVF attiecībā uz eiro zonu.

SVF norāda, ka eiro zonā pastāv turpmākas monetārās politikas mīkstināšanas iespējas un viens no īstermiņa uzdevumiem ir banku rekapitalizācija.

Savukārt vidējā termiņā eiro zonā ir nepieciešamas izmaiņas, kas risinātu tās vājās vietas Eiropas monetārās savienības struktūrā, kuras veicināja parādu krīzes izcelšanos, sacīts SVF pārskatā, kurā pausts atbalsts Eiropas Savienības institūciju aktīvākai dalībai bloka dalībvalstu budžetu izstrādē, kā arī dziļākai eiro zonas finanšu sistēmas integrācijai.

Arī citās attīstītajās ekonomikās steidzami jāīsteno spēcīgi un ilgtspējīgi fiskālās konsolidācijas plāni, lai valstu parādu līmeņus atjaunotu ilgtspējīgos līmeņos, un sevišķi tas attiecas uz ASV un Japānu, secina SVF.

SVF arī informē, ka savā 2012.finanšu gadā, kas ilga no 2011.gada maija līdz 2012.gada aprīlim, ir apstiprinājis 24 jaunus finansējuma pieteikumus par kopējo summu 54,4 miljardi ASV dolāru.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu