Eiro zonā bezdarbnieku skaits sasniedz rekordu (106)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvija augustā bezdarba reitingā saglabāja trešo vietu Eiropas Savienībā (ES), bet parādu krīzes māktajā eiro zonā bezdarbnieku skaits sasniedza rekordu, liecina ES statistikas pārvaldes «Eurostat» dati.

Augstākais bezdarba līmenis - Spānijā

Augustā augstākais bezdarba līmenis blokā saglabājās Spānijā - 25,1% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Tai sekoja Grieķija, kur augustā darba nebija 24,4% darbspējīgo ļaužu, bet trešo vietu dalīja Portugāle un Latvija - abās valstīs augustā bezdarba līmenis bija 15,9%.

Lietuvā un Igaunijā bezdarba līmenis augustā, pēc «Eurostat» datiem, bija attiecīgi 12,9% un 10,1%.

Zemākie bezdarba līmeņi blokā augustā bija Austrijā (4,5%), Luksemburgā (5,2%), Nīderlandē (5,3%) un Vācijā (5,5%).

ES vidēji bezdarba līmenis augustā bija 10,5%, bet eiro zonā vien - 11,4%.

ES statistiķi vērš uzmanību uz to, ka

eiro zonā augustā bez darba bijuši 18,2 miljoni cilvēku, un tas ir augstākais rādītājs kopš 1995.gada,

kad «Eurostat» sāka šādu salīdzinošu datu apkopošanu. Pēdējos 12 mēnešos eiro zonā bezdarbnieku rindas ir papildinājuši 2 144 000 cilvēku.

«Eurostat» dati arī atklāj, ka par 25 gadiem jaunāku cilvēku vidū Eiropas Savienībā bezdarba līmenis šogad augustā bija pieaudzis līdz 22,7% pretstatā 21,5% pirms gada. Augstākais jauniešu bezdarbs bija Grieķijā (55,4%) un Spānijā (52,9%), bet zemākais Vācijā (8,1%), Nīderlandē (9,4%) un Austrijā (9,7%).

Veidojot bezdarba reitingu par augustu, ES statistiķi izmantojuši 2012.gada otrā ceturkšņa datus par bezdarbu Latvijā un Igaunijā, jūnija datus par Grieķiju un Lielbritāniju, kā arī jūlija datus par Ungāriju.

Salīdzinājumam - šāgada augustā ASV bezdarba līmenis bija 8,1% un Japānā - 4,1% no darbspējīgajiem iedzīvotājiem.

Latvijā bezdarba līmenis - 11,3%

Atbilstoši Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem reģistrētā bezdarba līmenis valstī augusta beigās bija 11,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

«Eurostat» dati var atšķirties no NVA datiem, jo, lai tie būtu salīdzināmi ES, visām dalībvalstīm bezdarba rādītāji tiek pārrēķināti pēc ANO Starptautiskās Darba organizācijas noteiktajiem kritērijiem. Piemēram, bezdarbnieku skaits tiek rēķināts vecumā no 15 līdz 74 gadiem, bet Latvijā – no 15 gadiem līdz pensijas vecumam – 62 gadiem.

Komentāri (106)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu