70% iedzīvotāju iespējas atrast labu darbu vērtē kā sliktas (231)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Augustā 70% Latvijas iedzīvotāju iespējas atrast labu darbu vērtēja kā sliktas, liecina jaunākā «DNB Latvijas barometra» dati.

No aptaujātajiem iedzīvotājiem 36% domāja, ka iespējas atrast labu darbu ir ļoti sliktas, 34% tās vērtēja kā drīzāk sliktas, 20% - viduvējas, 5% - labas un 1% - ļoti labas.

Augustā salīdzinājumā ar jūliju iedzīvotāju uzskati par iespējām valstī atrast labu darbu nav būtiski mainījušies. Augustā nedaudz biežāk nekā pirms mēneša teikts gan tas, ka šādas iespējas ir kopumā sliktas - jūlijā tā atbildēja 68%, bet augustā - 70%, gan arī tas, ka iespējas ir labas - jūlijā tā domāja 4%, bet augustā - 6% aptaujāto.

Darba izredžu vērtējuma indekss augustā bija mīnus 49, bet jūlijā - mīnus 48.

«DNB Latvijas barometra» dati liecina, ka augustā iedzīvotāji joprojām kritiski vērtēja savas ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli, tiesa, pēdējo mēnešu laikā pesimisms nedaudz mazinājies. Piemēram, kritisko vērtējumu «drīzāk slikts» un «ļoti slikts» īpatsvars kopš aprīļa samazinājies no 45% līdz 38%.

Iedzīvotāju prognozes par to, kā turpmākā gada laikā varētu mainīties viņu un viņu ģimenes materiālais stāvoklis, augustā, salīdzinot ar jūliju, nav būtiski mainījušās. Līdzīgi, kā tas ir bijis pēdējo četru mēnešu laikā, pozitīvas prognozes - 18% - arī augustā tika sniegtas nedaudz biežāk nekā negatīvas - 12%. Vairāk nekā puse jeb 53% aptaujāto joprojām uzskata, ka viņu ģimenes materiālais stāvoklis gada laikā nemainīsies.

Augustā, salīdzinot ar jūliju, uzlabojies arī iedzīvotāju vērtējums valsts pašreizējam ekonomiskajam stāvoklim: ja jūlijā to, ka stāvoklis ir slikts, atzina 64% aptaujāto, tad augustā tā domāja 59%. Tiesa, to, ka stāvoklis patlaban ir labs, joprojām atzīst vien 4%. Nedaudz optimistiskākas kļuvušas arī aptaujāto prognozes par ekonomikas stāvokļa izmaiņām tuvākā gada laikā, tiesa, visbiežāk jeb 45% gadījumu aptaujātie pauduši uzskatu, ka situācija pēc gada nebūs mainījusies.

Aptaujas dati iegūti pētījumu centra SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, kas veikta augustā. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi, veicot tiešās intervijas respondentu dzīvesvietās, tika aptaujāti 1003 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

«DNB Latvijas barometrs», kas kļuvis par atzītu ikmēneša socioloģisko pētījumu valstī, tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Komentāri (231)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu