Pērn izsniegti aptuveni 1,5 miljoni ātro kredītu (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2011.gadā izsniegti aptuveni 1,5 miljoni ātro kredītu, kas ir gandrīz piecas reizes vairāk nekā 2010.gadā, kad tika izsniegti 300 000 - 350 000 šādu kredītu, liecina Latvijas Ātro kredītu devēju asociācijas apkopotā informācija par 17 nebanku kreditētājiem.

Šo 17 uzņēmumu neto apgrozījums 2011.gadā bija aptuveni 21 miljons latu. Minētie uzņēmumi piedāvā īstermiņa kredītus vai patērētāju kreditēšanu, kas ir tā sauktie ātrie kredīti, taču uzņēmumu vidū ir arī SIA «Aizdevums.lv», SIA «MCB finance», AS «4Finance» un SIA «Incredit Group», kas papildu ātrajiem kredītiem piedāvā arī līzingu un kredītus vairāk nekā 300 latu apmērā. Tādēļ nav precīzi nosakāma izsniegto īstermiņa kredītu summa.

Vairāki ātro kredītu izsniedzēji pērn palielinājuši maksimāli iegūstamo aizdevuma summu. Tas liecina ne tikai par šī pakalpojuma pieprasījumu, bet arī par patērētāju pieprasījumu pēc lielākām ātrā kredīta summām, biznesa portālam «Nozare.lv» atzina Ātro kredītu devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Dāvis Barons.

Maksimālā summa, kas tiek piedāvāta klientiem, šogad pieaugusi līdz 300 - 350 latiem, jo ar klientiem izveidojusies ilgtermiņa sadarbība, kas ļauj tiem palielināt kredītlimitu. Populārākais aizņēmums joprojām ir kredīts 100 latu apmērā.

Aptaujājot jaunos klientus, novērots, ka cilvēki vairāk sākuši aizņemties konkrētiem pirkumiem, piemēram, lai iegādātos kādu akcijas preci. Klienti aizņemas konkrēti nepieciešamās summas, piemēram, 92 latus uz 17 dienām.

Asociācijā informēja, ka aizņēmēju profils nedaudz mainījies - patlaban ātrie kredīti tiek izsniegti arī jaunākām personām, proti, jau no 18-20 gadiem.

Visaktīvāk aizņemas personas vecumā ap 30 gadiem, kas ir ekonomiski aktīvas un ar pastāvīgiem ienākumiem. Puse aizņēmēju ir vīrieši, puse - sievietes. Visbiežāk kredītus vēlas ņemt sievietes ar augstāko, savukārt vīrieši - ar vidējo izglītību. Vidēji klients aizņemas divas, trīs reizes.

Pilsētas, kuru iedzīvotāji visaktīvāk izmanto ātro kredītu devēju pakalpojumus, ir Rīga, Liepāja, Jelgava, Valmiera, Jūrmala, Ventspils, Daugavpils, Jēkabpils, Tukums, Cēsis.

Barons informēja, ka pēdējo divu gadu laikā vidējais klients ir kļuvis daudz izglītotāks un vairāk pieredzējis, vērīgāk izvērtē savu maksātspēju.

Patlaban problemātiskie jeb riska klienti ir 8-15%.

Kā skaidroja Barons, klientus, kuriem radušās maksātspējas problēmas, var iedalīt vairākās kategorijās. Vieni ir klienti, kuriem radušās īstermiņa maksātspējas problēmas un viņi savas saistības nokārto trīs mēnešu laikā, otrā grupā ietilpst cilvēki, kuri zaudējuši darbu vai ienākumu avotu, tāpēc ilgstoši nespēj norēķināties. Savukārt trešā kategorija ir cilvēki, kuri aizņemas ar mērķi neatdot aizņēmumu. Šī klientu kategorija ir vecumā līdz 25 gadiem.

Ja klientam ir grūtības ar parāda atmaksu, 30 līdz 60 dienas kreditors mēģina vienoties par atmaksu vai sagatavo atmaksas grafiku. Ja šajā periodā nav kontakta ar klientu, viņu nodod parādu piedziņas firmām, kas ar klientu strādā 90-150 dienas. Ja ilgāku laiku neizdodas vienoties ar klientu, tiek sākta tiesvedība, stāstīja Barons.

Ātro kredītu devēju asociācija prognozē, ka nebanku kreditēšanas tirgus šogad varētu pieaugt par 30-40%.

Asociācija apkopojusi datus par nozares uzņēmumu apgrozījumu, balstoties uz biedru sniegto informāciju un SIA «Lursoft IT» datubāzē publicētajiem datiem.

Tirgus līdera pozīcijas 2011.gadā saglabājis uzņēmums AS «4finance», kas strādā ar zīmolu «SMScredit.lv». Šī uzņēmuma tirgus apjoms ir apmēram 55% no visa tirgus apjoma kopumā. Pārējo tirgus daļu dala 16 uzņēmumi: SIA «Soho Group», SIA «Aizdevums.lv», SIA «Incredit group», SIA «Via SMS», SIA «MD Investīcijas», SIA «Delta capital», SIA «E lats», SIA «Nordic Finance», SIA «Ferratum Latvia», SIA «Open Credit», SIA «Finanza», SIA «Greencredit», AS «MiniCredit», SIA «Ātrais kredīts», SIA «MCB Finance Latvia», SIA «Latvijas Kredītdevēju apvienība».

2010.gadā ātros kredītus izsniedza 14 kompānijas.

Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra informāciju patlaban Latvijas tirgū ir 50 kapitālsabiedrības, kuras saņēmušas speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumiem. Šie uzņēmumi sniedz tādus pakalpojumus kā hipotēku kredīts nekustamā īpašuma iegādei, patēriņa kredīts bez ķīlas, kredīts mājokļa uzlabošanai, īstermiņa kredīts, finanšu līzings, operatīvais līzings, kredīts pret kustamu ķīlu, kredīts bez ķīlas nodrošinājuma un kredīts, kas nodrošināts ar nekustamā īpašuma hipotēku.

Gada sākumā nebanku sektorā strādāja 41 uzņēmums. Tirgus paplašināšanās notikusi uz to firmu rēķina, kuras papildu esošajam biznesam, piemēram, līzingam, hipotekārajai kreditēšanai, pievērsušās arī ātro kredītu izsniegšanai, skaidroja Barons.

Ātro kredītu devēju asociācija dibināta 2011.gadā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu