Somija labāk pametīs eirozonu, nekā maksās citu valstu parādus (198)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Somija drīzāk apsvērs izstāšanos no eirozonas, nekā maksās citu valstu parādus, piektdien publiskotā intervijā norādījusi Somijas finanšu ministre Juta Urpilainena. «Somija ir apņēmusies būt eirozonas dalībniece, un mēs domājam, ka eiro ir noderīgs Somijai,» norādīja ministre, vienlaikus gan uzsverot, ka «Somija neturēsies pie eiro par katru cenu», un tā ir gatava visiem scenārijiem.

Urpilainena paziņoja, ka Somija, kas ir viena no retajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kas spējusi saglabāt augstākā līmeņa «AAA» kredītreitingu, nepiekritīs integrācijas modelim, kurā valstīm uzlikta kolektīvā atbildība par dalībvalsts parādiem un riskiem.

«Kolektīvā atbildība par citas valsts parādiem, ekonomiku un riskiem, - tas nav tas, kam mums būtu jāgatavojas,» atzīmēja ministre.

intervijā somu laikrakstam «Helsingin Sanomat» Urpilainena atzina, ka Somija ir stingrās politikas piekritēja, kad runa ir par eirozonas aizdevumiem.

«Mēs esam konstruktīvi un vēlamies risināt krīzi, bet ne par jebkādiem nosacījumiem,» viņa piebilda.

Pieturoties pie stingrās nostājas, Somija paziņojusi, ka nākamajā nedēļā uzsāks sarunas ar Spāniju par papildus vienošanos apmaiņā pret Helsinku dalību aizdevumā Spānijas bankām.

Somija ir arī paudusi bažas par pagājušajā nedēļā ES samitā Briselē panākto vienošanos izmantot eirozonas stabilitātes fondu līdzekļus arī tiešai obligāciju uzpirkšanai tirgū, tādējādi palīdzot samazināt grūtībās nonākušo valstu aizņemšanās izmaksas.

Somija asi kritizēja arī Grieķijas otro glābšanas programmu, kurā piekrita piedalīties tikai pēc papildu vienošanās noslēgšanas ar Atēnām 2011.gada oktobrī.

Komentāri (198)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu