Eirozonā rekordaugsts bezdarba līmenis, Latvija trešajā vietā (73)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET/LETA

Latvijā aprīlī bija trešais augstākais bezdarba līmenis Eiropas Savienībā (ES, savukārt eiro zonā bezdarbs saglabājās rekordaugstā līmenī, liecina piektdien publiskotie ES statistikas pārvaldes «Eurostat» jaunākie dati.

Visaugstākais bezdarba līmenis - Spānijā

Visaugstākais bezdarba līmenis no ES valstīm aprīlī joprojām bija Spānijā – 24,3%. Otrs augstākais bezdarbs bija Grieķijā – tur aprīlī bez darba bija 21,7% ekonomiski aktīvo cilvēku. Trešo vietu dala Latvija un Portugāle – abās valstīs aprīlī algota darba nebija 15,2% ekonomiski aktīvo cilvēku.

Lietuva, kur bez darba aprīlī bija 13,8% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, bija sestajā vietā bezdarba reitingā, bet Igaunija ar bezdarba līmeni 10,8%, ierindojās devītajā vietā.

Zemākie bezdarba līmeņi saglabājās Austrijā (3,9%), Luksemburgā un Nīderlandē (5,2% abās valstīs), kurām seko Vācija (5,4%).

Bezdarba līmenis pieaug

ES vidēji bezdarba līmenis 2012.gada aprīlī pieauga līdz 10,3% pretstatā 10,2% martā. Eiro zonā vien bezdarba līmenis aprīlī saglabājās rekordaugstajā 11% līmenī.

2012.gada aprīlī salīdzinājumā ar 2011.gada aprīli straujākie bezdarba līmeņa kritumi bija Igaunijā (no 13,6% līdz 10,8%), Lietuvā (no 16% līdz 13,8%) un Latvijā (no 16,8% līdz 15,2%). Savukārt krasākie bezdarba līmeņa kāpumi bija Grieķijā (no 15,2% līdz 21,7%), Spānijā (no 20,7% līdz 24,3%) un Kiprā (no 7,1% līdz 10,1%).

Veidojot bezdarba reitingu par aprīli, ES statistiķi izmantojuši 2012.gada pirmā ceturkšņa datus par bezdarbu Latvijā un Igaunijā, kā arī februāra datus par Grieķiju un Lielbritāniju.

Salīdzinājumam – ASV bezdarba līmenis aprīlī bija 8,1%, bet Japānā – 4,6%.

Latvijā 12,9% bez darba

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka atbilstoši Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem reģistrētā bezdarba līmenis valstī martā bija 12,9% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

«Eurostat» dati var atšķirties no NVA datiem, jo, lai tie būtu salīdzināmi ES, visām dalībvalstīm bezdarba rādītāji tiek pārrēķināti pēc ANO Starptautiskās Darba organizācijas noteiktajiem kritērijiem. Piemēram, bezdarbnieku skaits tiek rēķināts vecumā no 15 līdz 74 gadiem, bet Latvijā – no 15 gadiem līdz pensijas vecumam – 62 gadiem.

Komentāri (73)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu