ZM aicina EK darīt visu, lai neieviestu cūku importa aizliegumu (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas aizliegums dzīvo cūku importam no Latvijas nav pamatots un būtiski skars Latvijas eksportētājus, tādēļ Zemkopības ministrija nosūtījusi vēstuli Eiropas Komisijas (EK) Veselības un patērētāju aizsardzības ģenerāldirektorātam ar aicinājumu nekavējoties darīt visu, lai netiktu ieviests cūku importa aizliegums.

Kā norādīja Zemkopības ministrijas pārstāvji, vēstule nosūtīta jau šodien, līdzīga vēstule sadarbībā ar Ekonomikas ministriju nosūtīta arī EK Tirdzniecības ģenerāldirektorātam.

Kā ziņots, infekciozā Šmalenbergas vīrusa izplatības dēļ Krievija no 20.marta apturēs dzīvu liellopu, aitu, kazu un cūku importu no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Latvijā aizliegums attiecas uz 22 cūku fermām, Lietuvā - 35, Igaunijā - 43, Vācijā - 509, tāpat arī Polijas un citu ES valstu fermām, sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) direktors Māris Balodis. Liellopus, aitas un kazas Latvijas lauksaimnieki uz Krieviju neeksportē.

«Ņemot vērā dzīvo cūku nozīmi Latvijas eksportā uz Krieviju, ministrija nekavējoties nosūtīs vēstuli ar aicinājumu EK sniegt visas nepieciešamās garantijas un informāciju Krievijas pusei, lai ar šī gada 20.martu netiktu ieviests dzīvo cūku importa aizliegums. Ņemot vērā, ka eksporta pārkāpumi nav konstatēti Latvijai, tad papildus tiks lūgts EK nodrošināt, ka importa aizliegums attiecas tikai uz tām ES dalībvalstīm, attiecībā uz kurām šāds pārkāpums ir konstatēts,» norādīja ministrijas pārstāvji.

Patlaban EK ir nosūtījusi Krievijas pusei lūgumu pagarināt importa aizlieguma sākumu par vienu mēnesi - no 20.marta uz 20.aprīli, kā arī šā gada 15.martā un 16.martā EK veselības un patērētāju aizsardzības ģenerāldirektorāta ģenerāldirektora vietnieks Ladislavs Miko kopīgi ar pārstāvjiem no EK darba grupas, kā arī PVD pārstāvis dosies uz Krieviju, lai pārrunātu šo jautājumu un iespējamos risinājumus.

Kā atzina PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, Krievijas lēmums «ir vismaz dīvains, jo Latvijai cūku eksporta jomā nav bijuši pārkāpumi».

«Pamatojums attiecas it kā uz ES novērotiem pārkāpumiem pagājušā gada beigās, tomēr saistībā ar Latvijas cūku eksportu nav neviena aizrādījuma. Cūkas neslimo ar Šmalenbergas vīrusu, tādēļ nav izprotams, kādēļ lēmums attiecināts arī uz cūkām,» sacīja Balodis.

PVD rīcībā ir informācija, ka nākamnedēļ,15.martā, uz Maskavu dodas augsti EK pārstāvji, lai risinātu saasināto problēmu un, iespējams, panāktu Krievijas lēmuma atlikšanu vismaz līdz 20.aprīlim, «lai ES tirgus varētu sagatavoties un sniegt skaidrojumu Krievijai, jo tikai 0,6% gadījumu no eksportētajām kravām ir konstatēti pārkāpumi Krievijā».

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas izpilddirektore Dzintra Lejniece uzskata, ka šāds lēmums varētu iznīcināt vietējos cūku audzētājus.

«Cūku audzētājiem jau tā ūdens smeļas mutē, jo aug graudu un citu izejvielu cenas. Tikmēr gaļas tirgus Eiropā ir pārsātināts un tur nav nekādu iespēju realizēt cūkgaļu. Jau tagad nāk signāli, ka Vācijas gaļa vēl lielākā daudzumā ienāks Latvijas tirgū, kas noteikti samazinās cenu. Patērētājam tā ir laba ziņa, tikmēr cūku audzētājiem - katastrofa, jo ir fermas, kas visas cūkas eksportē uz Krieviju,» sacīja Lejniece.

Viņa arī norādīja, ka šodien tiks nosūtīta asociācijas vēstule Zemkopības ministrijai un PVD ar lūgumu iespējami operatīvi piedalīties situācijas risināšanā.

Kā liecina PVD informācija, Šmalenbergas vīruss nosaukts Vācijas pilsētas vārdā, kur tas pirmoreiz tika konstatēts 2011.gada augustā, tas izplatās ar sūcējkukaiņu asinīm. Šī ir jauna, līdz šim nereģistrēta vīrusa izraisīta saslimšana atgremotājiem dzīvniekiem - saslimšanas gadījumi konstatēti govīm, aitām un kazām. Slimība pieaugušajiem dzīvniekiem izpaužas ar drudzi, produktīviem dzīvniekiem - ar izslaukuma samazināšanos, grūsniem dzīvniekiem - ar abortiem. 2011.gada nogalē slimība tika reģistrēta Vācijā, Nīderlandē un Beļģijā, bet 2012. gada sākumā arī Lielbritānijā un Francijā.

Latvijā šāda saslimšana nav konstatēta.

Saskaņā ar ZM informāciju dzīvās cūkas ir ceturtais nozīmīgākais Latvijas eksporta produkts uz Krieviju. Kopumā 2011.gadā Latvija uz Krieviju eksportēja 16 300 tonnas dzīvo cūku 14 miljonu latu vērtībā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu