Latvijā krasi sarucis legālo cigarešu pārdošanas apmērs (113)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā pagājušajā gadā ievērojami samazinājies cigarešu pārdošanas apmērs, pastāstīja aptaujātie tirgotāju pārstāvji.

"Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš sacīja, ka tās veikalos tabakas izstrādājumu pārdošanas apmēri krīt. "Tabakas izstrādājumu pārdošanas apmēri 2009.gadā pret 2008.gadu bija samazinājušies par 6%, taču jau 2010.gadā tie samazinājās par 25%, salīdzinot ar 2009.gadu," viņš minēja.

Andiņš klāstīja, ka kontrabandas cigarešu uzvaras gājiens sākās 2009.gadā un kontrabandas dēļ valsts budžets zaudē miljonus latu, cigarešu rūpniecība Latvijā ir iznīkusi un cilvēki zaudējuši darbu. "Straujais akcīzes kāpums Latvijā kalpoja kā starta šāviens kontrabandistu drudžainam aktivitātes uzplaukumam," viņš norādīja.

Arī mazumtirgotāja "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere atzina, ka pieprasījums pēc cigaretēm samazinās ar katru akcīzes nodokļa likmes celšanu. "Cigarešu pārdošanas apmērs 2010.gadā "Rimi Latvia" veikalos, salīdzinot ar 2009.gadu, ir samazinājies vairāk nekā par 25%," teica Valnere un piebilda, ka, ļoti iespējams, to iespaido kontrabandas cigarešu apmērs Latvijā.

Tabakas izstrādājumu ražotāja "British American Tobacco Latvia" korporatīvo attiecību vadītāja Marita Jansone pavēstīja, ka Latvijā nemuitoto cigarešu apmērs ir aptuveni 40% no kopējā tirgus, kas budžetam ik gadu rada zaudējumus vismaz 80 miljonu latu apmērā, bet tirgotājiem - vairāk nekā piecu miljonu latu apmērā.

Jansone norādīja, ka tādēļ janvārī ir sākta informatīvā kampaņa "Kurš ir galvenais?" ("Who's in control?"). Tās laikā kinoteātros Rīgā, Valmierā un Daugavpilī pirms filmām tiks demonstrēts izglītojošs videomateriāls, skaidrojot saistību starp cigarešu iegādi no rokas un noziedzīgo grupējumu darbību, kas pārvalda nelegālo tirgu, informēja cigarešu ražotāja pārstāve.

"Rimi Latvia" un "Maxima Latvija" ir Latvijas lielākie mazumtirgotāji. Patlaban "Rimi Latvia" Latvijā apsaimnieko 107 veikalus, savukārt "Maxima Latvija" - 130 veikalu.

"British American Tobacco Latvia" pieder starptautiskajam uzņēmumam "British American Tobacco", kas ir pasaules otrs lielākais biržā kotētais tabakas uzņēmums pēc tirgus daļas pasaulē, tirgojot produkciju vairāk nekā 180 valstu tirgos un sniedzot darbavietas vairāk nekā 60 tūkstošiem cilvēku.

Komentāri (113)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu