AKKA/LAA rosina aplikt ar nodevu arī mobilos telefonus (364)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

AKKA/LAA rosina datu nesēju atlīdzību jeb nodevu, kas šobrīd tiek iekasēta no katras Latvijā ievestās CD, DVD matricas, audiomagnetofona, videomagnetofona un televizora ar ieraksta funkciju, piemērot arī visu veidu zibatmiņām, datoriem, mobilajiem telefoniem ar MP3, videokamerām un citām ierīcēm, kurās teorētiski varētu ierakstīt ar autortiesībām aizsargātus darbus, vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Grib papildus 1,5 - 3 latus

Kultūras ministres preses sekretārs Andris Saulītis laikrakstam apstiprināja, ka šobrīd Kultūras ministrija (KM) gatavo koncepcijas projektu par datu nesēja atlīdzību. Pašreizējā kārtība, kura nosaka, kā aprēķināma, iekasējama un izmaksājama šī atlīdzība, ir spēkā kopš 2005. gada. Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) uzskata, ka piecu gadu laikā tehnoloģijas ir attīstījušās un tāpēc nesēja atlīdzība būtu jāiekasē arī par mobilajiem telefoniem ar MP3, plaukstdatoriem, visu veidu zibatmiņām un citiem datu nesējiem un ierīcēm. AKKA/LAA piedāvātais priekšlikums paredz tiem piemērot 1,5 līdz trīs latu lielu nodevu.

Nodeva par ģimenes foto

Laikraksts norāda, ka līdz ar datu nesēja atlīdzības ieviešanu Latvijā kopš 2004. gada tiek lauzti šķēpi, vai ir taisnīgi iekasēt datu nesēju nodevu (nesēja atlīdzību) no visiem, neatkarīgi no tā, kādiem mērķiem datu nesējs tiek izmantots. Ļoti daudzi cilvēki tos izmanto, lai glabātu savas personiskās fotogrāfijas, ģimenes video, medicīnas datus un citas personiska rakstura lietas, kuras noteikti neatbilst Autortiesību likumam, uz kuru pamatojoties datu nesēji tiek aplikti ar šo nodevu. Gan KM, gan AKKA/LAA atzīst, ka viņu rīcībā nav informācijas, cik daudz ar autortiesībām aizsargātu darbu tiek kopēti datu nesējos. Iespējams, daži simti, iespējams, miljoni.

Pēc KM skaidrojuma, datu nesēja atlīdzība pēc savas būtības ir kompensācija autortiesību un blakustiesību īpašniekiem par to, ka personām tiek atļauts kopēt ar autortiesībām aizsargātus darbus personiskai lietošanai.

Savukārt datu nesēju importētāju asociācija KM iesniegusi priekšlikumu, kas paredz samazināt esošo nodevu datu nesējiem līdz vienam santīmam, lai līdzsvarotu šo nodevu ar Lietuvu un Igauniju, kurā tā tiek aprēķināta kā 8% un 9% no importa cenas. Latvijā, pārvēršot esošo nesēja atlīdzības likmi procentos, tā ir 110–150% no iepirkuma cenas. Datu nesēju asociācija uzskata, ka Latvijā tā ir nesamērīgi augsta un nostāda vietējos uzņēmējus daudz neizdevīgākā situācijā nekā kaimiņvalstīs.

Komentāri (364)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu