Starptautisko balvu ''Sieviete dizainā un arhitektūrā'' saņem Ruta Krūskopa un Lidija Uhova

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sanktpēterburgā 21.septembrī tika prezentēta un pirmo reizi pasniegta starptautiskā balva ''Sieviete dizainā un arhitektūrā''. To ieguva arhitekte, projektēšanas biroja ''Graf X'' vadītāja Ruta Krūskopa un Pēterburgas arhitekte Lidija Uhova.

Balva tika pasniegta Rīgas dienas Pēterburgā ietvaros. Tās iniciatori ir Pasaules sieviešu – uzņēmēju asociācijas (FCEM - Les Femmes Chefs d''Entreprises Mondiales / The worldwide network of women entrepreneurs) Latvijas nodaļa un Baltijas arhitektūras centrs, savukārt laureātus izvirzīja Pēterburgas arhitektu savienība.

''''Šādas balvas ir stimuls turpināt darboties,'''' balvas saņemšanā teica laureāte Ruta Krūskopa, ''''Arhitekts paliek vecs, kad jūt, ka visu ir padarījis. Man tas nedraud, jo izskatās, ka vēl ir tik daudz ko darīt.''''

''''Ideja par šādas balvas izveidošanu nāca no mūsu organizācijas Latvijas nodaļas, kas tikai šogad sāka savu darbību Latvijā,'''' komentē FCEM Pēterburgas viceprezidente Ludmila Čubačuka, ''''Mūsuprāt, tā ir ļoti apsveicama doma, un atbalstīsim to arī turpmākajos gados, kad kādā no mūsu organizācijas 60 dalībvalstīm tiks augsti novērtētas arhitektes un dizaineres par profesionālo darbību savā nozarē.''''

Kā balvas pasniegšanas ceremonijā piezīmēja Pēterburgas arhitektu savienības priekšsēdētājs Vladimirs Popovs, šā projekta mērķis ir parādīt, ka sieviete arhitekte un dizainere ir vienlīdz spēcīga ar vīrieti, un var pat apsteigt to.

Balvas simbolu – bronzā atlietu ābolu – izveidojusi tēlniece un būvuzņēmēja Regīna Deičmane. Dizaineres izvēlētais tēls jau no cilvēces pirmsākumiem bijis sievietes būtības veidojošais atribūts, radot māju, ģimeni, mīlestību un telpu.

Balvas ''''Sieviete dizainā un arhitektūrā'''' prezentāciju Sanktpēterburgā rīko Baltijas arhitektūras centrs. Centra izveidošanas iniciatīva radās Krievijas Arhitektu savienībai, un to atbalstīja un piedalījās Latvijas Arhitektu savienības pārstāvji, tajā skaitā arī Rīgas galvenais arhitekts Jānis Dripe.

FCEM (Les Femmes Chefs d''Entreprises Mondiales / The worldwide network of women entrepreneurs) 1945. gadā Francijā Apvienoto Nāciju Organizācijas paspārnē tika nodibināta Pasaules sieviešu uzņēmēju asociācija. Organizācijas mērķis ir attīstīt sieviešu uzņēmējdarbību visā pasaulē un nostiprināt nacionālās sieviešu uzņēmēju apvienības kā solidaritātes un miera zīmi bez politiskiem un reliģioziem ierobežojumiem.

Baltijas arhitektūras centrs par savu mērķi uzskata popularizēt Latvijas arhitektūru un dizainu ārpus mūsu valsts robežām, palīdzot veidoties kontaktiem un sadarbībai, integrējot dažādos starptautiskos projektos mūsu speciālistus. Centra uzdevums ir nodrošināt informācijas pieejamību par aktuālajiem projektiem sadarbības valstīs, konkursiem arhitektūras un pilsētbūvniecības jomā, kā arī rīkot tikšanās un lielāka mēroga pasākumus Latvijā šajā jomā un piedāvāt iespēju piedalīties līdzīgos pasākumos citās sadarbības valstīs. Centra darbības mērķu pamatā ir sadarbība starp arhitektu savienībām, valsts un pašvaldības institūcijām, citām nevalstiskām organizācijām, uzņēmējiem un masu medijiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu