Jelgavas jaunie projekti – pircēju gaidās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jelgavas nekustamā īpašuma tirgus sastingums attiecas arī uz tā dēvētajiem jaunajiem projektiem. Nupat ekspluatācijā nodotā daudzdzīvokļu ēka Raiņa ielas nams šogad ir pirmā un, iespējams, vienīgā pilnībā no jauna uzceltā daudzdzīvokļu māja pilsētā, bet neviena telpa pagaidām tajā nav pārdota. Līdzīgā situācijā atrodas arī Zirgu ielas rindu māju projekta attīstītājs. Uzņēmēji cerības nav zaudējuši, jo uzskata, ka krīze neturpināsies mūžīgi.

Raiņa ielas nams ekspluatācijā nodots pagājušajā nedēļā, «Ziņām» apstiprināja projekta attīstītājs SIA «TLL» valdes loceklis Uvis Legzdiņš. Projekta finansētājs ir Hipotēku banka.

Dzīvokļi dārgi, toties jauni

Interneta mājas lapā Raiņa ielas nams tiek piedāvāts kā nams ar vērtību, kā unikāla dzīves vide možiem, mērķtiecīgiem cilvēkiem, kuri mēdz sev izvēlēties vislabāko. Jaunumu sadaļā uzņēmums piedāvā samazināt dzīvokļa cenu par klienta mājokļa tirgus vērtību, sola palīdzēt nokārtot aizdevumu ar izdevīgiem noteikumiem, kā arī piedāvā īri ar izpirkuma tiesībām. Patlaban ēkā no 27 dzīvokļiem rezervēti četri, taču rezervēts vēl nenozīmē pārdots, jo Zemesgrāmatā pagaidām nav reģistrēts neviens darījums un ar potenciālajiem pircējiem notiek sarunas, atklāj U.Leg­zdiņš.

Viņš piebilst, ka tagad cilvēki, pirms iegādāties dzīvokli, ne tikai septiņas, bet 70 reizes nomēra, pirms nogriež. Jāņem vērā, ka pilnīgi no jauna būvētā, siltinātā mājā ar jaunām komunikācijām dzīvokļi būs dārgāki nekā kādā no renovētajiem namiem RAF, «Žukovkā» vai citā Jelgavas mikrorajonā. SIA «TLL» valdes loceklis, atsaucoties uz nozares profesionāļu teikto, uzskata, ka pašlaik nekustamā īpašuma cenām vairs nav kur nokāpt un katram tirgus dalībniekam ir savs slieksnis, zem kura vairs nevar «pakrist». Raiņa ielas namam tas esot 1000 latu par kvadrātmetru. Jāpiebilst, ka šajā mājā dzīvokļu vidējā platība ir 55 kvadrātmetri un projekta attīstītāji galvenokārt orientējas uz divistabu dzīvokļiem. Projekta attīstītāji Raiņa ielas namu arī apsaimniekos. Patlaban jaunuzcelto māju apskatījuši ap 20 potenciālo pircēju, bet interesentu esot daudz vairāk, piebilst U.Legzdiņš. Viņš arī teic, ka situācija nekustamā īpašuma tirgū nav atrauta no valstī notiekošā un tā ir nogaidoša – cilvēki gaida, kad cenas nokritīs vēl zemāk.

Vēl nav pārdota neviena māja

SIA «JAF» direktors Jānis Aizsilnieks, kura uzņēmums pārdošanai piedāvā rindu mājas Jelgavā, Zirgu ielā, «Ziņām» stāsta, ka būvniecība sākta 2006. gadā, taču, kad ēkas pabeigtas, iestājusies krīze. Uzceltas septiņas mājas – viena, kurā izmantoti moderni un kvalitatīvi apdares materiāli, pilnībā gatava, četras mājas tiek piedāvātas ar balto apdari, bet pārējās atstātas pelēkajā apdarē.

«Šogad, iespējams, divas mājas tomēr iegūs jaunus īpašniekus – vienā pircēji tuvojas tam, lai saņemtu bankas kredītu, bet otru varētu nodot nomā ar izpirkuma tiesībām,» atklāj uzņēmējs. Viņš piebilst, ka līgums jau sastādīts, bet viena no šā laika lielākajām problēmām ir potenciālo pircēju līdzšinējais īpašums, kuru nekustamā īpašuma tirgus zemās aktivitātes dēļ ne vienmēr iespējams ātri pārdot.

Pārdošanas cenas Zirgu ielas rindu mājām esot samazinātas vairāk nekā uz pusi – nams ar balto apdari tagad maksājot 60 000 latu. Jelgavā tirgus cenas mājām, salīdzinot ar analogiem projektiem citviet Latvijā, ir ļoti zemas, domā uzņēmējs. Savukārt nodot īrē 235 kvadrātmetru lielu ēku, par to saņemot 150 latu mēnesī, neatmaksājoties. «Tad jau labāk pagaidīt,» atzīst būvnieks.

J.Aizsilnieks atklāj, ka pašlaik interese par mājām augusi, kas liecina – nekustamais īpašums nonācis līdz tai cenu robežai, kad to var iegādāties, neko lieku nepārmaksājot. Viņš pieļauj, ka cilvēki, kam ir nauda, nekustamos īpašumus jau sapirkuši, bet tiem, kam līdzekļu nepietiek, bankas nedod kredītus vai arī nav vēlmes uzņemties saistības ar kredītiestādēm. Arī pats uzņēmējs māju celtniecībai ņēmis aizdevumu un teic, ka maksājumi bankai auguši par trešdaļu.

Izīrēta trešā daļa nama

Ozolnieku novadā marta beigās ekspluatācijā nodotajā daudzdzīvokļu mājā «Iecavkrasti» četru mēnešu laikā izdevies izīrēt trešo daļu no ēkas 100 dzīvokļiem. «Iecavkrastu» īpašnieks Jānis Uzars atzīst, ka pārdots vēl nav neviens dzīvoklis, bet visi tie, kuros patlaban dzīvo cilvēki, nodoti īrē ar izpirkuma tiesībām. «Cilvēki būtu gatavi dzīvokļus pirkt, bet bankas nedod kredītus,» piebilst uzņēmējs, vienlaikus izsakot cerību, ka ekonomiskā situācija valstī uzlabosies un iedzīvotāji no īrniekiem kļūs par īpašniekiem. Potenciālie pircēji par «Iecavkrastiem» interesējoties nepārtraukti, un pašlaik notiekot sarunas ar astoņiem klientiem. Toties otrā uzņēmēja projektā Ozolniekos – jauno privātmāju ciematā aiz vidusskolas – brīvu namu vairs neesot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu