Lucavsalā grib būvēt dzīvokļus un birojus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pļavu un krūmāju vietā Lucavsalā līdzās Salu tiltam zemes īpašnieki un nomnieki iecerējuši būvēt daudzdzīvokļu namus, darījumu objektus un airēšanas centru. Ja projekti īstenosies, šeit sliesies arī vairākas augstbūves.

Pašlaik dome gaida rīdzinieku ierosinājumus, kādu viņi grib redzēt Lucavsalas ziemeļaustrumu daļu - pēc to apkopošanas tiks sagatavots teritorijas detālplāns, un varēs ķerties pie būvniecības. Plāna izstrādi dome nolēma sākt pēc viena zemes gabala saimnieka uzņēmēja Māra Steķa iesnieguma – viņš savā īpašumā vēlas būvēt daudzdzīvokļu namus, bet pašlaik salā atļauti tikai sabiedriski un darījumu objekti. Kā pastāstīja Pilsētas attīstības departamenta Detālplānu nodaļas vadītājs Gvido Princis (attēlā), plānojumu izstrādās lielākai Lucavsalas daļai, jo viena zemes gabala attīstība jāskata kopējās teritorijas attīstības kontekstā.

Noskatījuši daudzi

Līdzās M. Steķa īpašumam starp Lucavsalas ielu un Mazo Daugavu plašāku teritoriju pirms pusotra gada dome iznomājusi SIA "Polystar", kas tur piedāvāja vispirms būvēt biroju un darījumu objektu kompleksu, vēlāk arī starptautisku izstāžu centru. Arhitektu biroja "Postform Projekts Rīga" izstrādātajā projektā Mūkusalas ielas pusē plānota sabiedrisku objektu zona, salas vidusdaļā biroji un dzīvojamā apbūve, bet pie Mazās Daugavas – airēšanas bāze un sporta klubs. Maksimālais ēku augstums ierosināts lielāks nekā televīzijas ēkai Zaķusalā – 26 stāvi. No pirmā līdz astotajam stāvam varētu izvietot birojus, bet augstāk – dzīvokļus, no kuru logiem pavērtos plašs skats uz upi un pilsētu. Plānotas arī autostāvvietas, nelieli veikali un pakalpojumu iestādes, kafejnīca un klubs. Starp namiem un salu tiltu paredzēts parks, pēc iespējas saglabājot esošos kokus. Parks iecerēts arī salas austrumu pusē līdzās airēšanas sporta bāzei.

Atpūtas kompleksu Lucavsalā Kazas sēklī vēlas būvēt SIA "A5", SIA "Polo Ls" - daudzfunkcionālu tirdzniecības kompleksu. Izskanējis arī ierosinājums šeit ierīkot arī ūdensslēpošanas parku.

Iedzīvotāju netrūks

Dārziņu teritorijas M. Steķa un "Polystar" ieceres neskar, kaut gan skaidrs, ka nākotnē tiem salā vietas nebūs. Lucavsalu uzņēmēji uzskata par ļoti pievilcīgu, ņemot vērā tās izdevīgo atrašanās vietu. Taču tās attīstību kavē inženierbūvju, komunikāciju trūkums. To ierīkošana sadārdzinās pirmos projektus.

Jau 70. gados te bija paredzēts sporta komplekss, kas gan līdz šim nav īstenojies. Taču arī sporta centri vien te noteikti nebūs, te ir pieļaujami arī mājokļi, saka G. Princis. Arī augstbūves te varētu būt. Dzīvojamo māju būvniecības iecere kopā ar sporta un komercobjektu celtniecību no pilsētplānotāju viedokļa ir apsveicama. Taču projektu attīstītājiem jāņem vērā, ka pirmie iedzīvotāji šeit jutīsies diezgan vientuļi, jo tuvumā nebūs citu mājokļu.

Dzīvokļi Lucavsalā noteikti būs pieprasīti, uzskata nekustamo īpašumu speciālisti. Tomēr to būvēt gribētājiem jādomā arī par infrastruktūras attīšanu, jo pašlaik salā praktiski nekā nav. Šeit varētu izvēlēties dzīvot tie, kas grib ko interesantu, domā SIA "Latio" Savrupmāju un dzīvokļu nodaļas vadītāja Vita Gudkova. "Baltic Property Group" partnere Milāna Skumbiņa saka, ka šī mājokļiem ir viena no labākajām vietām pilsētā, tās vērtību ceļ centra un ūdens tuvums. Vienīgi pie paša tilta tos gan nevajadzētu būvēt. Tikpat interesanta sala būtu arī biznesa projektiem. Lucavsalā noteikti augs arī zemes cenas – pašlaik apbūves gabali te maksā 9-15 EUR/m2, bet netālajā Mūkusalas ielā, K. Ulmaņa gatvē – 80-150 EUR/m2. Pašvaldībai būtu svarīgi parūpēties, kā dažādos objektus salā savietot, lai veidotos vienota vide ar kvalitatīvu arhitektūru – tas tās pievilcību vairos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu