Kā kopt istabas puķes ziemā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mēdz apgalvot, ka gandrīz visi latvieši ir dārznieki un pavāri, taču jebkurā arodā ir knifi, kas zināmi vienīgi praktiķim ar lielu pieredzi.

Šis ir laiks, kad ziedu salonos, tirgos, siltumnīcu kompleksos var nopirkt jebkuru puķi – tik liela ir izvēle un daudzveidība. Daļa cilvēku vispirms iegādājas atsevišķus augus, pēc tam papildina savu kolekciju, lai izveidotu telpaugu kompozīciju.

Vislielākā nelaime – laistīšana

Viena no lielākajām nelaimēm ir telpaugu pārlaistīšana, jo tiem jāpierod pie jaunajiem dzīves apstākļiem. Ja puķi stāda keramikas podā, tātad arī mālam vajag ūdeni, kas lieko šķidrumu novada. Ir speciāli dzirdinātāji, ko iesprauž podā. Tajā ielej ūdeni, uzmanot, lai trauciņš nebūtu tukšs. Ikviens augs padzers tik daudz, cik tam vajag. Slinkākam laistītājam, kuram piemirstas apliet puķes, labāk noderēs plastmasas podi – tādos pārstādītiem augiem vajag mazāk mitruma.

Dzīvokļos, kur ir apkures radiatori, ir pārāk sauss gaiss. Telpā jānovieto trauki ar ūdeni, lai tas iztvaikotu. Augiem tādās telpās ir grūti, tiem nepieciešams mitrums, tāpēc regulāri jārasina. Piemēram, ja dracēnai iekaltuši lapu galiņi, ir nepareizs laistīšanas režīms.

Mēslošana un miera periods

Kaktusi ir jāmēslo vasarā, bet ziemā tos laista ļoti maz. Dižkallai miera periods iestājas maijā, kad to iekaltējam un mēslojam.

Pērkot jaunus augus, vajag tos rūpīgi apskatīt. Šogad, piemēram, gerberām uzmetās baltblusiņas. Ja tās nepamanītu un ienestu telpā, kur atrodas pārējie augi, šis kaitēklis aplipinātu arī tos. Dažreiz gadās, ka pircēji savas nezināšanas dēļ izstrādā lielas muļķības – papardei nokasa sporas, kas tām ir uz lapu apakšējās virsmas. Vislabākais mēslošanas līdzeklis puķēm un telpaugiem ir Kemira. Uz iepakojuma norādīts, ar kādu ūdeni labāk laistīt. Katrā gadījumā tam jābūt istabas temperatūrā, nedaudz paskābinātam, nedrīkst būt ne karsts, ne auksts. Var lietot arī krāna ūdeni, vienīgi tas jānostādina.

No vēja aizsargātās vietās

Daudzi iecienījuši papardes, ko nevajadzētu nemitīgi pārvietot, bet izvēlēties uzreiz augšanai vislabāko vietu. No marta līdz augustam tās bagātīgi jālaista, bet jau jūnijā var novietot ārā, neiekaltējot sakņu kamolu. Pašlaik ir liela paparžu izvēle, šis augs mīl siltumu, tālab nav ieteicams to turēt par 18 grādiem zemākā temperatūrā.

Istabas puķes iesaka pārstādīt no februāra, bet to var darīt arī augustā, kad parasti dala un pārstāda ziemcietes. Vēlāk par septembri gan ne, lai līdz tumšajam gadalaikam augi paspētu iesakņoties.

Telpaugiem, kam raibas lapas, piemēram, krotanam, vajag gaišāku vietu. Tas jāsargā no caurvēja un mitra gaisa. Ja krotanam pamazām nobirst lapas, ir pieļauta kļūda kopšanā.

Pelargonijas, mūsu vecmāmiņu jaunības dienu puķes, ir samērā pieticīgas, bet bagātīgi zied. Rudenī vai pavasarī pirms miera perioda tās stipri jāapgriež, jānovieto gaišā, vēsā vietā, 10–12 grādu temperatūrā, no marta līdz augustam jāmēslo.

EKSPERTA PADOMS

Indra Jaundāldere, agronome dārzkope

Ja esi izlēmis iegādāties kādu puķi vai telpaugu, vispirms katram ir jāizvērtē, cik daudz laika tam varēsi veltīt. Viens ģimenes loceklis būs klāt, tā pret ikvienu augu vai puķi jāizturas, ko pārnesam mājās. Ir jāizvērtē gaismas un mitruma apstākļi, kādi ir mājā vai dzīvoklī.

Te ikvienam lielisks palīgs ir fantastiskā Halīnas Heicas grāmata Istabas augi. To vairs nevarot atrast nevienā grāmatu veikalā, bet bibliotēkā noteikti ir sameklējama. Tajā ir brīnišķīgi attēli, aprakstīts, kā kopt katru augu, to pavairot, pastāstīts, no kuras zemes tas nāk. Kad ir saņemta vai iegūta šāda informācija, katrai puķei var radīt dabiskai videi līdzīgus apstākļus, tad arī tās augs un ziedēs.

Vienmēr pircējiem atgādinu: rozes lieciet siltā ūdenī. Jūs taču arī neejat aukstā dušā, kāpēc tad puķēm gribat tādu? Jebkuram ziedam, pirms to likt vāzē, vienmēr vajag nogriezt kātu, izņemot sīpolpuķes, kurām nav nepieciešams arī silts ūdens. Daudzi uzskata, ka rozes, ja tās sāk vīt, jāgulda vannā. Tas nav pareizi, jo pašam augšējam kāta galiņam ūdens netiek pievadīts, un zieda galviņa nolīkst. Svarīgi ir nogriezt kātiņu un rasināt lapas. Ja tās velkas čokurā, skaidrs, ka telpā ir pārāk sauss gaiss.

Ļoti ātri uz pārmaiņām reaģē klīvija, kam miera periods iestājas no oktobra līdz februārim. Ja puķe neuzzied – ziednesim jābūt 15 cm garam –, tas liecina, ka nav ievērots miera periods.

PADOMI

• puķes, kuras necieš gaismu, jānovieto tumšākā vietā; • nedrīkst pārlaistīt, ieteicams lietot dzirdinātājus;

• papardi turēt noteiktā vietā, kur tai pietiekami daudz gaismas;

• telpaugiem nepieciešams izvēlēties piemērotus podus;

• slinkākiem kopējiem jāizvēlas plastmasas trauki, jo tie uzsūc mazāk ūdens;

• pirms pērkat kādu puķi vai telpaugu, izziniet iespējami vairāk informācijas par to.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu