Ašeradens: FM šogad plāno mazāku budžeta deficītu nekā bija paredzēts iepriekš

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Finanšu ministrija (FM) šogad plāno mazāku budžeta deficītu nekā bija paredzēts iepriekš, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Šāda informāciju FM sniedza, pārrunājot Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) pārmetumus, ka, samazinot iemaksu apmēru Eiropas budžetā, valdība trešo reizi trijās nedēļās esot pārkāpusi Fiskālās disciplīnas likumu.

Par padomes secināto koalīcijas sēdē notika konstruktīva diskusija, kurā FM pārstāvji sniedza savu skaidrojumu par to, ka līdz šim veiktie soļi ir atbilstoši ierastajai praksei, norādīja Ašeradens.

Par šo situāciju valdības pārstāvji arī uzklausīs padomes priekšsēdētāju Jāni Plato. Pēc tam valdība pieņems gala lēmumu, taču jau pašlaik FM rīcību koalīcija vērtē kā akceptējamu, norādīja ekonomikas ministrs.

Kā ziņots, padomē iepriekš skaidroja, ka 19.septembrī Ministru kabineta sēdē tika izskatīti darba kārtības punkti, kuri paredz grozījumus apropriācijā apakšprogrammai «Iemaksas Eiropas Kopienas budžetā» un «Valsts parāda vadība», šogad tās attiecīgi samazinot par 4 010 609 eiro un 96 216 eiro. FDP ieskatā, valdība ar šādu lēmumu ir pārkāpusi Fiskālās disciplīnas likumu.

FDP iebilst pret lēmumu pārdalīt ietaupītos līdzekļus, jo šāda rīcība samazina maksimāli pieļaujamos valsts budžeta izdevumus 2017.gadam par 4 106 825 eiro. Padome uzskata, ka lēmums par finansējuma pārdali, samazinot izdevumus iemaksām Eiropas kopienas budžetā un valsts parāda vadības programmā 2017.gadā, rada neatbilstību ar Fiskālās disciplīnas likumu.

Lai novērstu neatbilstību, FDP rekomendē Ministru kabinetam izstrādāt pasākumus, kuri pilnībā kompensētu lēmumu piešķirt papildu 4 106 825 eiro.

Vienlaikus FDP norāda, ka arī vēl nav atrisināta 2017.gada jūlijā konstatētā neatbilstība saistībā ar vidēja termiņa budžeta ietvarā noteikto valsts budžeta maksimālo izdevumu apmēru 2018.gadam un 2019.gadam pārkāpšanu.

Tāpat padome jau iepriekš konstatējusi neatbilstības valdības lēmumā pārdalīt 19,046 miljonus eiro sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēju izdevumu kompensēšanai, taču FM atzina, ka līdzekļi sabiedriskā transporta izdevumu kompensēšanai atbilsts fiskālās disciplīnas prasībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu