Eksperts: Latvijā elektronikas un elektrotehnikas nozare ir visstraujāk augošā rūpniecības nozare

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Elektronikas un elektrotehnikas nozare ir visstraujāk augošā apstrādes rūpniecības nozare Latvijā, sacīja SIA «Lemona Latvija» vairumtirdzniecības vadītājs Sergejs Nikiforovs.

Nozares apgrozījuma izaugsme Latvijā ir bijusi straujākā, tā pārsniegusi gan Eiropas Savienības (ES), gan pārējo Baltijas valstu rādītājus, stāstīja Ņikiforovs, norādot, ka galvenais nozares noieta tirgus ir ES, vairāk kā 90% no saražotās produkcijas tiek eksportēta.

«Pēdējos gados ir vērojama pozitīva tendence - Latvijas elektronikas ražotnes arvien vairāk ražo nevis ārvalstu darbuzņēmēju produktus, bet gan rada vietējos uzņēmumus, kas izstrādā inovatīvus produktus, tie kļūst pieprasīti un ieņem savu vietu tirgū. Latvijas un Lietuvas elektronikas tirgus ir relatīvi līdzīgs ne tikai ar pieejamās produkcijas klāstu, bet arī ar klientiem. Atšķirība ir tajā, ka Latvijā nozare attīstās straujāk, pieaug produktivitāte, un tas ir veselīgas attīstības rādītājs, kas ir augstāks nekā Eiropā un kaimiņvalstīs. Pēdējos 10 gados Latvijā produktivitātes indekss ir pieaudzis gandrīz trīskārtīgi,» skaidroja Ņikiforovs.

Elektronikas un elektrotehnikas nozares neto apgrozījums 2016.gadā pieauga par 5%, sasniedzot 98,1 miljonu eiro. Elektronikas un elektrotehnikas nozares eksports sasniedza 88,2 miljonus eiro, pēdējos gados tas ir audzis straujāk nekā Latvijas kopējais eksports, informēja Ņikiforovs, piebilstot, ka nozarē esošie uzņēmumi ir starptautiski konkurētspējīgi un ir spējīgi palielināt savu tirgus daļu.

Pēc Nikiforova domām, izaugsmi nozarē veicinās tehnoloģiju un produktu attīstība, pētniecības paplašināšanās, investīcijas un ražošanas jaudas palielināšanās. Latvijā uzņēmums darbojas jau desmit gadus, un šajā laikā uzņēmums kļuvis par vienu no vadošajiem tirgus līderiem.

Uzņēmums «Lemona» Lietuvā ir dibināts 1992.gadā un nodarbojas ar elektronikas daļu un piederumu tirdzniecībā. «Lemona» ir filiāles Lietuvā, Latvijā un Igaunijā. Elektronikas daļu izplatīšanas uzņēmums SIA «Lemona Latvija» aktīvu darbību Latvijas teritorijā veic no 2008.gada, tas sadarbojas ar elektronikas entuziastiem, nelieliem elektronikas veikaliem visā Latvijā, kā arī ar lieliem ražošanas uzņēmumiem, kuriem ir lielas ražošanas jaudas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu