Latvijas ekonomikas produktivitāte tikai 43% ES vidējā līmeņa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas ekonomikas produktivitāte būtiski atpaliek no Eiropas - faktiskajās cenās apmēram 43% no Eiropas Savienības vidējā ekonomikas produktivitātes līmeņa, intervijā laikrakstam «Neatkarīgā» norāda ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), par vistraģiskāko nodēvējot situāciju informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozarē.

Viņš uzsver, ka Latvijā ir tikai dažas reāli konkurētspējīgas nozares, kā piemēru minot kokapstrādi, kuras produktivitāte pārsniedz 70% no Eiropas vidējā. «Tā spēj attīstīties un konkurēt globālajos tirgos, nodrošināt vairāku miljardu eksportu. No lauksaimniecības sektora ļoti eksportspējīga, produktīva, ar ļoti kvalitatīvu produktu ir graudkopība. Arī nemetāliskie minerāli,» informējis ministrs.

Savukārt ķīmiskajā rūpniecībā, kur diezgan daudz investēts, produktivitāte, salīdzinot ar pārējām Eiropas industrijām, ir 23%, mašīnu iekārtu ražošana - 25%, elektroenerģijas un gāzes apgāde - knapi 25%. ieguves rūpniecība - 26%.

Kā vistraģiskāko Ašeradens izceļ IKT sektoru, datorprogrammēšanu, kurā produktivitāte sasniedzot «knapi 30%».

Ministrs atzīst, ka šajā nozarē strauji aug algas, taču ienākumi un eksports ir ļoti zemi. «Nozare ierindojas Eiropas pēdējā trijniekā, blokā ar Bulgāriju, Rumāniju. Bet IKT, programmēšana vajadzīga ari citām nozarēm - lauksaimniecības, rūpniecības, valsts sektora digitalizācijai. Diemžēl šis sektors ir ļoti vājš,» secina ministrs.

Viņš uzsver, ka atvērta ekonomikā Latvijas uzņēmējiem ir jāinvestē uzņēmumu, tehnoloģiju attīstībā, cilvēku apmācībā, jāvērtē, kā tiek nodarbināti cilvēki. «Neproduktīvajiem uzņēmumiem, agri vai vēlu, jārēķinās ar risku tikt izspiestiem no tirgus,» norāda Ašeradens.

Pēc viņa teiktā, lai celtu konkurētspēju, valdība izdarījusi divas lietas - ieviesusi reinvestētās peļņas nulles likmi, lai varētu ieguldīt iekārtās, tehnoloģijās, cilvēkos, kā arī tiek izdarīts spiedienu uz tirgu, ceļot minimālo algu, lai uzņēmumi kļūtu efektīvāki, tad ekonomika paliek produktīvāka, varētu maksāt vairāk saviem iedzīvotājiem, lai viņi nepamestu valsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu