Tirgotāji: PVN likmes samazināšana augļiem un dārzeņiem ir laba ziņa patērētājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Valdošās koalīcijas atbalstītais Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājums samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi no 21% līdz 5% Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem ir laba ziņa patērētājiem, pauda Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) un Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) pārstāvji.

LPTA izpilddirektors Noris Krūzītis sacīja, ka samazinātā PVN likme pozitīvi ietekmēs arī Latvijai raksturīgo augļu, ogu un dārzeņu audzētājus, veicinot viņu konkurētspēju.

Krūzītis arī norādīja, ka LPTA pārstāvētie tirgotāji - «Maxima», «Rimi» un «Narvesen» - noteikti samazinās cenas attiecīgajiem produktiem. Cenu samazinājums varētu notikt pakāpeniski, neilgi pēc tam, kad spēkā būs stājušās izmaiņas PVN likmē.

Arī LTA padomes pārstāvis Raimonds Nipers atzina, ka kopumā šī ir laba ziņa gan patērētājiem, gan arī augļu, ogu un dārzeņu audzētājiem, kuru audzētā produkcija iekļausies izmaiņās.

Tiesa, viņš atzīmēja, ka samazinātā PVN būtu jāpiemēro visai pārtikai, nevis tikai Latvijā raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Tas skaidrojams ar to, ka pārtika būtībā ir pirmās nepieciešamības prece, nevis luksusa prece.

Jautāts par cenu samazinājuma apmēru, Nipers prognozēja, ka cenas Latvijai raksturīgo augļu, ogu un dārzeņu segmentā mazumtirdzniecības veikalos varētu mazināties par kādiem 10% no šā brīža cenām par attiecīgo produkciju.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šodien pēc valdošās koalīcijas sanāksmes apliecināja, ka valdošās koalīcijas partijas vienojušās atbalstīt ZM ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem samazināt PVN likmi no 21% līdz 5%.

Jautājums par PVN likmes samazināšanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem vēl būs jāskata valdībā un Saeimā.

Zemkopības ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā «Par pievienotās vērtības nodokļa likmes diferencēšanu pārtikai» ir teikts, ka, tikai samazinot PVN likmi no 21% līdz 5% Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem, nozarē būšot iespējams panākt pozitīvāko un lielāko efektu, lai novērstu uzņēmēju darbošanos nelegālajā ekonomikā, kā arī veicinātu legālajā tirgū darbojošos augļu, ogu un dārzeņu ražotāju konkurētspēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu