Premjers: Lielākais ieguvums no čeku loterijas būtu sabiedrības ieradumu maiņa

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Lielākais ieguvums no valsts organizētas čeku loterijas ieviešanas būtu sabiedrības ieradumu maiņa, jo cilvēki pierastu prasīt čekus par saņemtajām precēm un pakalpojumiem, trešdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš atzina, ka patlaban Latvijas iedzīvotājiem diemžēl nav izstrādājies ieradums paņemt čeku no pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja, taču, ja čeks faktiski būtu loterijas biļete, viņš to paņemtu un pat pieprasītu, tādējādi liekot tirgotājam samaksāt nodokļus.

Pēc premjera teiktā, valsts organizētas čeku loterijas ir ieviestas jau citviet pasaulē, tai skaitā arī kaimiņzemē Igaunijā. «Tas ir viens no paņēmieniem, lai mainītu cilvēku ieradumus. Respektīvi, ja mēs paņemam čeku, mēs ļoti apgrūtinām tos, kuri negrib maksāt nodokļus. Tas nozīmē, ka kļūst grūtāk nesamaksāt nodokļus. Tas nozīmē, ka budžetā ieplūst vairāk naudas,» skaidroja valdības vadītājs.

Pēc viņa domām, šādu čeku loteriju valstij nevajadzētu organizēt bezgalīgi ilgi, bet tikai pāris gadus, līdz mainīsies sabiedrības ieradumi. «Ir valstis, kur, klientam aizmirstot čeku, pārdevējs skrien pakaļ ar to. Pie tam tas notiek kafejnīcās! Kafejnīcās [Latvijā], kā mēs redzam, pastāv inspektors klāt un uzreiz ir seškārtīgs apgrozījums,» atzīmēja Kučinskis.

Valdības vadītājs gan aicināja uzmanīgi izturēties pret aplēsēm par šīs Vislatvijas čeku loterijas iespējamo finansiālo pienesumu valsts budžetam. «Reālais efekts ir apmēram trīs miljoni eiro gadā no ēnu ekonomikas tad, kad šāda loterija tiek ieviesta, atskaitot to, ka, protams, būs ievērojams balvu fonds,» pastāstīja Kučinskis, piebilstot, ka idejas autori valsts finanšu plānos no loterijas bija iecerējuši paredzēt daudz lielāku fiskālo ietekmi.

Kā ziņots, ar iniciatīvu ieviest valsts organizētu Vislatvijas čeku loteriju šovasar nāca klajā Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK). Minētā iniciatīva koalīcijā līdz šim tikusi atbalstīta. Pēc Parādnieka domām, čeku loterijas radītos ienākumus varētu novirzīt, piemēram, ģimenes atbalsta politikas pasākumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu