LPCS: Sviesta cenu «burbulis» kaut kad plīsīs; piena iepirkuma cenas tad var arī samazināties

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Agru vai vēlu sviesta cenu «burbulis» pasaules tirgū plīsīs un, ja tobrīd citu piena produktu cenas nemainīsies, iespējams arī piena iepirkuma cenu samazinājums, sacīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Viņš atzina, ka šī vasara bija raksturīga ar augstu sviesta cenu pasaules tirgū, kas ir diezgan unikāla situācija pēdējo desmit gadu laikā. Tajā pašā laikā pārējo piena produktu, kuriem nav augsts tauku saturs, cenas ir mainījušās minimāli. Pateicoties balansam starp būtisku sviesta cenas pieaugumu un nelielu pārējo piena produktu cenu pieaugumu, piena iepirkuma cena tirgū saglabājas relatīvi augsta un Latvijā turas pie 30 centiem par vienu kilogramu. Nedaudz augstāka tā ir atsevišķās Eiropas valstīs. «Agrāk vai vēlāk sviesta cenu «burbulis» plīsīs un, ja tajā brīdī citu produktu cenas nemainīsies, pieļaujams arī piena iepirkuma cenas kritums,» teica Šolks. Patlaban gan nav iespējams prognozēt, kad sviesta cena sāks sarukt.

Pēc viņa teiktā, svaigpienā ir tikai nepilni 4% piena tauku, no kuriem var izgatavot sviestu vai kādu citu piena taukiem bagātu produktu, piemēram, krējumu, saldo krējumu. Līdz ar to sviesta cenas kāpuma dēļ nav iespējams zemniekiem maksāt vairāk par pienu, jo svaigpiena cena ir atkarīga no cenas globālajā tirgū. «Svaigpiena tirgū strādājam nemitīgas konkurences apstākļos un tālākai pārstrādei pērkam šo produktu brīvā tirgū. Cik tas maksā, tik maksā - mēs par to nevaram maksāt ne mazāk, ne vairāk,» teica Šolks.

LPSC vadītājs arī sacīja, ka situācija piena tirgū Latvijā kopumā ir stabila par spīti sezonalitātei, piena produktu cenu pieaugumam un sarūkošajam iedzīvotāju skaitam. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, piena patēriņš uz vienu iedzīvotāju Latvijā šogad ir nedaudz pieaudzis. Turpretī piena produktu importa apjoms šogad nav būtiski manījies salīdzinājumā iepriekšējo gadu.

Viņš arī sacīja, ka provizoriskie dati par Latvijas piena pārstrādes sektora eksportu šā gada pirmajā pusgadā vēl nav apkopoti, bet katra sevi cienoša kompānija strādā pie jaunu tirgu meklējumiem. Arī LPCS atbalsta eksportējošos uzņēmumus ar projektu «Piena produktu noieta veicināšana trešajās valstīs», kura mērķis ir veicināt piena produktu konkurētspēju un patēriņu, palielinot Eiropas Savienības piena produktu tirgus daļu trešajās valstīs, tajā skaitā Ķīnā, ASV, Apvienotos Arābu Emirātos, Azerbaidžānā un Izraēlā.

Lai gan oficiālie dati vēl nav apkopoti, piena produktu eksports Latvijā šogad vasarā varētu būt nedaudz palielinājies salīdzinājumā ar pagājušo gadu, pieļāva Šolks. Šādas prognozes ir saistītas ar piena iepirkuma apmēra pieaugumu Latvijā, tikmēr uz Lietuvu tiek izvests mazliet mazāk piena nekā pagājušogad.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, atbilstoši Latvijas Tirgotāju asociācijas datiem, vidējā sviesta cena 2016.gada martā Latvijā bija 7,9 eiro kilogramā, 2017.gada martā - 8,55 eiro kilogramā, bet augustā tā sasniedza 13,1 eiro kilogramā.

Konkurences padome secinājusi, ka sviesta cenas apmēru nosaka globālās tendences, pašizmaksas palielināšanās pārstrādes procesā izejvielu ierobežotās pieejamības dēļ, kā arī mazumtirgotāju uzcenojums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu