Asociācija: VVD pārāk liberāli izsniedz atkritumu apsaimniekošanas un ievešanas atļaujas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vides avārijas situāciju rašanos Latvijā veicina Valsts vides dienesta (VVD) pieeja izsniegt avansā atkritumu apsaimniekošanas vai ievešanas atļaujas, intervijā stāstīja Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas (LASUA) valdes priekšsēdētājs Jānis Vilgerts.

Tādējādi par šo atļauju izsniegšanu atbildīgais dienests savā ziņā cer, ka uzņēmēji pildīs apņemšanos, ko paredz izsniegtās atļaujas.

«Latvijā atkritumu apsaimniekošanas un tai skaitā arī atkritumu ievešanas atļauju sistēma ir diezgan liberāla. Atļaujas saskaņā ar vispārējiem Eiropas Savienības noteiktajiem principiem diezgan daudz tiek izsniegtas avansā, cerot, ka uzņēmēji izdarīs to, ko ir apņēmušies. Pēc manām domām, atļauju izsniegšanai un prasību izpildei jābūt ne tik formālai, kā tas ir patlaban, bet gan tuvāk realitātei,» atzīmēja Vilgerts.

Viņš arī norādīja, ka pirms kāda laika šajā jautājumā LASUA un VVD bijusi sadarbība, ko VVD kādā brīdī pārtraucis.

«Dažus gadus iepriekš asociācija izsniedza atzinumus par katru atkritumu apsaimniekošanas atļaujas pieprasījumu. Atzinumā bija lasāms LASUA viedoklis par uzņēmumu patiesajām spējām veikt pieteiktās darbības. Pēc Valsts kontroles rekomendācijas, šis atzinums radīja papildu slogu «uzņēmējiem», un VVD atteicās no šīs sadarbības. Rezultāts redzams - formāls ieguvums un vides avārijas sekas,» sacīja Vilgerts.

Viņš atzina, ka nozare, no vienas puses, negrib pārāk lielu birokrātisko slogu, kas paredz daudz prasību un pārbaužu, no otras puses, ja šī kontrole ir nepietiekama, rodas tādi gadījumi kā, piemēram, šovasar Jūrmalā, kur izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu.

Lūgts komentēt izskanējušos viedokļus par situācijas uzlabošanu, piemēram, ieviešot būtiskas reformas nozarē, Vilgerts teica, ka jautājumā par reformām būtu vēlams ievērot piesardzību.

«Esmu piesardzīgs pret būtisku reformu strauju ieviešanu, krietni drošāka ir nepārtraukta sistēmas pilnveidošana. Šobrīd steidzami būtu jāiegulda darbs VVD procedūru sagatavošanā situācijās, kad tiek konstatēti pārkāpumi. Jāievieš atkritumu apsaimniekošanas darbību apdrošināšana, lai būtu skaidrs naudas līdzekļu avots vides «avāriju» seku likvidēšanā. Man nav zināms neviens gadījums par asociācijas biedru veiktiem rupjiem pārkāpumiem nozarē. Vienmēr šajos vides katastrofu gadījumos figurē iepriekš nezināmas firmiņas,» skaidroja Vilgerts.

Kā ziņots, augusta sākumā Pārdaugavā izcēlās ugunsgrēks, aizdegoties Daugavgrīvas ielā esošā teritorijā uzglabātām riepām. Bet Ozolnieku novada atklāta nelegāla bīstamo atkritumu izgāztuve, kurā uzglabātas aptuveni 178 tonnas dažādu eļļu, to filtri un krāsvielas. Policija ir ierosinājusi kriminālprocesu par iespējamiem pārkāpumiem atkritumu apsaimniekošanā.

Bet 18.jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez VVD atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība. Degšana radīja lielu sadūmojumu, kurš izplatījās atmosfēras augšējos slāņos mākoņu veidā ievērojamā teritorijā.

LASUA ir sabiedriska organizācija, kas dibināta 1996.gadā. Asociācijā ir vairāk nekā 50 biedri, kas kopumā aizņem vairāk nekā 95% no kopējā Latvijas tirgus apjoma. LASUA biedri ir profesionāli uzņēmumi, kas nodarbojas ar sadzīves un bīstamo atkritumu apsaimniekošanu, savākšanu, uzglabāšanu, apstrādi, pārkraušanu, pārstrādi, apglabāšanu un rūpniecisko atkritumu izvešanu, kā arī sniedz virkni citu komunālo pakalpojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu