Dūklavs: Daudzviet plūdu skartos novados Latgalē un Vidzemē situācija ir kritiska

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Daudzviet plūdu skartajos novados Latgalē un Vidzemē situācija ir kritiska, pēc plūdu skarto teritoriju apmeklēšanas pauda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Zemkopības ministrijā (ZM) pavēstīja, ka Dūklavs pagājušajā nedēļā un šīs nedēļas sākumā apmeklēja lietavu un plūdu skartās teritorijas Latgalē un Vidzemē, lai tiktos ar lauksaimniekiem un pašvaldībām un klātienē iepazītos ar situāciju un apzinātu lauksaimniekiem nodarītos zaudējumus.

«Situācija daudzviet ir kritiska. Postījumi ir ļoti plaši. Diemžēl šī nelaime ir nākusi tieši ražas vākšanas laikā - tūkstošiem hektāru platībā briestošo labību, rapsi, kartupeļus un citas lauksaimniecības kultūras sedz ūdens. Tas radīs lielus zaudējumus daudziem Latgales un Vidzemes lauksaimniekiem, tāpēc darīsim visu šobrīd iespējamo, lai cietušajiem zemniekiem palīdzētu pārvarēt grūtības,» uzsvēra zemkopības ministrs.

Kā ziņots, valdība šodien nolēmusi 27 novados Latgalē, daļā Vidzemes un Zemgales izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecības sektorā, tostarp Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines Varakļānu un Krustpils novados. Ārkārtējā situācija šajos novados izsludināta no šā gada 29. augusta līdz 30. novembrim. Kā atbildīgā institūcija par darbību koordināciju ārkārtējās situācijas laikā noteikta ZM.

ZM arī uzdots līdz šā gada 1. oktobrim apzināt ārkārtējās situācijas teritorijā cietušās personas (lauksaimniekus) un tiem faktiskos nodarītos zaudējumu atbilstoši šajā gadā Lauku atbalsta dienestā deklarētajām platībām. Tāpat ZM uzdots līdz šā gada 1. novembrim sagatavot un iesniegt MK informatīvo ziņojumu par kopējiem lauksaimnieku zaudējumiem un priekšlikumiem par kompensācijas apmēru atbilstoši kultūraugu un zemes izmantošanas veidam un pieprasījumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem».

Tāpat ZM informēja, ka valdība aicinājusi Valsts ieņēmumu dienestu, kredītiestādes un citas līguma attiecībās esošās personas nodrošināt pretimnākšanu, nepiemērojot soda sankcijas līgumsaistību neizpildīšanas gadījumā cietušajām personām - lauksaimniekiem, kas tieši saistītas ar augstākminētajiem plūdiem un to radītajām sekām.

Tāpat ziņots, ka ceļu infrastruktūrai un zemniekiem Latgalē plūdu nodarītie zaudējumi tiek lēsti vairākos miljonos eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu