Finanšu ministre attrauc: Trauksme par ekonomikas pārkaršanu ir lieka

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Administrācija

Publiskajā telpā paustā trauksme par ekonomikas pārkaršanu ir lieka, šodien žurnālistiem sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa uzsvēra, ka ir svarīgi veidot budžetu fiskāli atbildīgi, tajā pašā laikā esot jāņem vērā, ka Latvijas ekonomikai patlaban ir labs attīstības periods.

«Par ekonomikas pārkaršanu noteikti nav runas. Publiskajā telpā uzturētie trauksmes zvani par ekonomikas pārkaršanu ir lieki, jo esam daudz darījuši, lai ekonomiku iekustinātu,» pauda finanšu ministre.

Reizniece-Ozola skaidroja, ka ir tādi objektīvi ekonomiku stimulējoši faktori kā Eiropas Savienības fondi, tāpat pozitīvu efektu sniegs gaidāmā nodokļu reforma. «Mums ir jāpriecājas, ka ir izdevies atrast kaut kādus instrumentus, kā tautsaimniecību iekustināt,» uzsvēra ministre.

Tajā pašā laikā viņa norādīja, ka vēl daudz darāmā, lai augtu Latvijas potenciālais izaugsmes līmenis. «Lai to nodrošinātu, piemēram, jāsakārto darbaspēka pieejamības jautājums. Jau tagad redzam, ka pudeles kakls būs kvalificēta darbaspēka pieejamība,» sacīja Reizniece-Ozola..

Pagājušajā nedēļā Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētājs Jānis Platais brīdināja, ka Latvijas ekonomikā parādās «trekno gadu» pazīmes, tāpēc jāgatavojas iespējamajām sekām.

Viņš norādīja, ka Finanšu ministrijas sagatavotās pozitīvās makroekonomiskās prognozes nākamajiem trim gadiem ir reālas, jo patlaban uzlabojas ārējā vide, kas rada labvēlīgus apstākļus Latvijas eksportējošajiem uzņēmumiem. Tajā pašā laikā Platais brīdināja, ka optimisma atgriešanās uzņēmējdarbībā ir saistīta arī ar ekonomikas uzkaršanu.

«Ja patlaban ekonomika ir sabalansēta, tad nākamajos gados sagaidāma ekonomikas uzkaršana. Jau tagad ekonomikā sāk parādīties tādas pazīmes, kādas bija vērojamas «treknajos gados»,» uzsvēra eksperts.

Jau ziņots, ka, sākot 2018.gada budžeta sagatavošanu, FM ir atjaunojusi makroekonomisko rādītāju prognozes 2017.-2020.gadam. Atbilstoši jaunajām prognozēm, Latvijas ekonomikas izaugsme šogad paātrināsies līdz pat 3,7%, bet 2018.gadā būs 3,4% līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu