Gašpuitis: Spiediens palielināt algas kļūst spēcīgāks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Spiediens palielināt algas ir bijis visu pēckrīzes periodu, tomēr, līdz ar darba tirgus aktivizēšanos, tas kļūst spēcīgāks, norāda «SEB bankas» ekonomists Dainis Gašpuitis.

«Līdz ar ekonomikas nosacījumu uzlabošanos un darbinieku ierobežojumu dēļ, darba devēji ir spiesti piekāpties. Lai arī arvien biežāk redzēsim pirmskrīzes periodā novērotu uzvedību, jāšaubās, ka visa ekonomika atgriezīsies pie pirmskrīzes apmātības,» uzskata Gašpuitis.

Ekonomists norāda, ka daudzviet piesardzība saglabāsies. Uzņēmēji turpinās kontrolēt izmaksas un vērtēs peļņas iespējas, no kā izrietēs arī to vēlme un iespējas palielināt atalgojumu. Situāciju sarežģīs arī strauji veidojošās šaurās vietas ekonomikā, kad ir apgrūtinoši īstenot attīstības projektus. Tāpat ar jaunu sparu aktualizēsies darbinieku ievešanas jautājumi. Situācija atšķirsies gan nozaru, gan uzņēmumu vidū.

«Protams, ziņas par straujo atalgojuma pieaugumu spiedienu tikai vairos, jo īpaši reģionos vai sfērās, kur peļņas iespējas nav tik rožainas. Un noteikti, ka iespējamais pielikums būs ne visiem darbiniekiem un vēlamajā apjomā, kā dēļ darbinieku migrācija palielināsies. Tādēļ, visticamāk, lielāku algu kāpumu uzradīs tieši jaunpieņemtie darbinieki un jomu speciālisti,» skaidro Gašpuitis.

Viņaprāt, lielākie riski slēpjas ar tendencēm publiskajā sektorā. Lai arī daudzviet darba samaksa ir jāaudzē, tam jābūt stingrā sasaistē ar reformu gaitu un vienotu nosacījumu saglabāšanu. Labvēlīgā situācija budžetā un ekonomikā var radīt populistiskas vēsmas, kas var veidot nevēlamu konkurenci privātajam sektoram, brīdina ekonomists.

Šā gada otrajā ceturksnī vidējā bruto darba alga palielinājās par 74 eiro jeb 8,7% un sasniedza 927 eiro. Privātajā sektorā algas ir par 9,1%, bet sabiedriskajā sektorā par 8,2% lielākas. Identisks darba samaksas pieauguma temps bija vērojams arī Lietuvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu