LVRA: PVN «booking.com» komisijas maksām ļautu gūt papildu nodokļu ieņēmumus (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Piemērojot pievienotās vērtības nodokli (PVN) rēķiniem par viesnīcu rezervēšanas portāla «booking.com» komisijas maksām par Latvijā sniegtajiem pakalpojumiem, valsts gūtu papildu nodokļu ieņēmumus, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste.

Viņa sacīja, ka asociācija jau 2015.gadā un 2016.gadā sāka sadarbību ar Konkurences padomi un Valsts ieņēmumu dienestu (VID) saistībā ar starptautiskā mājokļu iznomāšanas portāla «airbnb» un «booking.com», iespējams, negodīgu komercpraksi. Tāpat sadarbība sākta, lai apkopotu informāciju par abās rezervēšanas sistēmās pieejamajiem apartamentiem un veicinātu nodokļu nomaksu.

Viņa norādīja, ka attiecībā uz «booking.com» asociācija saskata divas jomas, kurās iespējams gūt papildus nodokļu ieņēmumus. Viena no tām ir PVN piemērošana rēķiniem par «booking.com» komisijas maksām par pakalpojumiem, kas sniegti Latvijā. LVRA izpilddirektore norādīja, ka patlaban tas netiek darīts.

«Pamatojoties uz konsultācijām ar Finanšu ministrijas speciālistiem, tiem jābūt apliktiem ar PVN un tieši vai netieši PVN par šiem rēķiniem jāienāk budžetā,» skaidroja Graikste.

Otra joma, kur asociācija, pēc viņas teiktā, saredz iespēju papildus nodokļu ieņēmumiem, ir «booking.com» sistēmā pieejamo apartamentu apkopošana, panākot, ka tie maksā likumdošanā noteiktos nodokļus un nodevas.

Tomēr LVRA pārstāve norādīja, ka ne «airbnb», ne «booking.com» uz tām nosūtītās vēstules pamata līdz šim nav sniegušas no tām prasīto informāciju.

Kā ziņots, VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja, ka informācijas iegūšana no starptautiskā mājokļu iznomāšanas portāla «airbnb» un viesnīcu rezervēšanas portāla «booking.com» ir visu Eiropas valstu nodokļu administrāciju problēma.

Nodokļu administrācijām visā Eiropā esot grūtības iegūt informāciju par šo portālu klientiem, šķetinot jautājumus par nodokļu nomaksu. Tādēļ VID kopā ar citu valstu nodokļu administrācijām risina šo problēmu.

Pēc viņas teiktā, VID viens pats nevarot uzvarēt šos portālus, bet, ja «visa Eiropa izvirza kopīgus mērķus, tad esam daudz spēcīgāki».

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu